A főtt vagy sült karfiol köretként való felszolgálása helyett szedjük kisebb darabokra, és legyen belőle inkább snack. A karfiolpopcornnak semmi köze a pattogatott kukoricához, ugyanakkor felszolgálhatjuk ugyanazokkal a szórakoztató fűszerekkel és öntetekkel, esetleg parmezán sajttal és füstölt paprikával, vagy fokhagymás sóval megszórva.
A krémlevesek imádnivalók, ugyanakkor sokak nem használhatnak hozzá tejszínt vagy tejet különféle okok miatt. Szerencsére a karfiolnak van egy olyan csodálatos tulajdonsága, hogy két csésze karfiolpüré tökéletesen krémessé varázsolja a leveseket.
Burgonya helyett akár karfiolból is készülhet a röszti, amely sokkal inkább inzulinbarát. Mindössze 450 g főtt karfiolra, 1 és ½ evőkanál extra szűz olívaolajra, 1/3 csésze hántolt kendermagra, 1 és ½ evőkanál chiamagra, 3 darált mogyoróhagymára, 2 nagy tojásra, sóra, borsra, rozmaringra és kurkumára van szükség hozzá.
A karfiolos zöldségturmixok krémesek, alig tartalmaznak extra kalóriát, és tele vannak C-vitaminnal. Az alapja ½ csésze főtt karfiol, emellett olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket szeretünk.
Karfiol hozzáadásával egészségesebbé tehetjük a sajtmártást. Egyszerűen főzzük meg a karfiolt egy kis fokhagymával, adjunk hozzá egy kis tejet, sózzuk, borsozzuk és főzzük bele a sajtot. Ennyire egyszerű.
A karfiol tökéletesen helyettesítheti a rizst, így a bulgurt is. A tabbouleh-stílusú saláta elkészítéséhez használjunk karfiolrizst, petrezselymet, mentát, paradicsomot, uborkát, citromot és olívaolajat.