Ha sárgarépáról van szó, akkor elsősorban a húsleves és a különböző saláták jutnak az eszünkbe. Ebből következik, hogy nem tudjuk, milyen sokoldalú zöldség is ez: nemcsak a sós ételekben, de a desszertekben is megállja a helyét.
A béta-karotin kiváló forrása, folátot, C-vitamint és K1-vitamint is tartalmaz. Szénhidrátjai alapvetően keményítők és cukrok, mint a szacharóz és a glükóz. Ennek ellenére
nyersen fogyasztva alacsony a glikémiás indexe,
tehát nem emeli meg drasztikusan a vércukorszintet. Ugyanakkor megfőzve már más a helyzet, érdemes rá odafigyelni.
Kattintson a képre, galéria nyílik!
Alacsony a kalóriatartalma, ezért egyértelmű, hogy a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják – akár főétel köreteként, salátaként vagy snackként is egy kis házi földimogyoróvajjal. Emellett növeli a telítettség érzését, csökkenti a kalóriabevitelt a következő étkezések során.
Sőt, további előnye, hogy magas a béta-karotin-tartalma, ami a testben A-vitaminná alakul. Ez hozzájárul az erős immunrendszerhez, illetve összekapcsolták a szem egészségével is. Az antioxidánsok közül a lutein és a likopin kiemelkedő benne.
Elmondható még róla, hogy kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, hiszen 86-95%-a víz. A benne lévő oldható rost, a pektin, lelassítja a cukor és a keményítő emésztését, ezért pozitív hatással lehet a vércukorszintre.
A sárgarépa fő oldhatatlan rostjai a cellulóz, a hemicellulóz és a lignin. Az oldhatatlan rostok csökkenthetik a székrekedés kockázatát és elősegítik a rendszeres bélmozgást.
Próbálja ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy konyhai robotgéppel keverjük össze a tejet, a tojást és a vajat.
Adjuk hozzá az aprított sárgarépát, közben keverjük folyamatosan.
Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Keverjük tovább.
Végül szórjuk bele a szerecsendiót és a fahéjat is. Keverjük még 1 percig, amíg a tészta összeáll.
Ha túl folyós a tészta, adjunk hozzá még lisztet.
Süssük ki a palacsintákat a szokott módon.
Tálaljuk juharsziruppal.