A tanulmányok szerint a C-vitaminban gazdag alapanyagok, mint például a citrom, csökkenthetik a magas vérnyomást, ezáltal pedig a szívbetegségek kockázatát. Ehhez a benne lévő rostok és növényi vegyületek is hozzájárulnak:
a heszperetin egy olyan antioxidáns, amelyet a citrusfélék tartalmaznak, és csökkentheti a koleszterinszintet.
A citromban sok oldható rost és egyszerű cukor található. Az oldható rostok, mint a pektin, javítják az emésztést, támogatják a bél egészségét és szabályozzák a bélmozgást.
A főzés után a kézen maradt erős szagoktól úgy szabadulhatunk meg, hogy átkenjük a kezünket citrommal. Ugyanígy tünteti el a kellemetlen leheletet is, ha fokhagymát vagy hagymát eszünk.
Ráadásul a citrom serkenti a nyáltermelést, amely megóv a szájszárazságtól.
A szájszárazság a baktériumok által okozott rossz lehelethez vezet.
Sokan nem szeretik a vizet, ezért csak nagyon keveset isznak belőle. Ugyanakkor, ha adunk hozzá egy kis citromot, máris sokkal jobb a helyzet. Így sokkal könnyebben maradhatunk hidratáltak.
Amikor gyomorégésről van szó, a citrom eredményessége egyénenként változik: vannak, akiknek enyhül a probléma, míg másoknak nem. Mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, milyen hatással van rá a citrom és a citromos víz.
Ám ha rendszeresen fogyasztunk citromot vagy citromos vizet, ügyeljünk a fogainkra.
A citromsav ronthatja a fogzománcot, a kockázat csökkentése érdekében igyuk a citromos vizet szívószállal, utána pedig öblítsük ki a szánkat sima vízzel.
A citromból készíthetünk citromos vizet, fagylaltot, turmixot, desszertet és akár a csirkénket is feldobhatjuk vele. Sőt, kiváló összetevője lehet a citromos palacsintának, a muffin tésztájának és a kekszeinknek is.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverjük össze egy tálban a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a mákot, a sót és a citromhéjat.
Külön tálban habverővel keverjük össze az írót, a citromlevet, a tojássárgáját, a vaníliát és a vajat.
Öntsük a lisztkeverékbe folyamatos keverés mellett és dolgozzuk jól össze.
Verjük fel a tojásfehérjét, és adagonként keverjük bele a tésztába.
Melegítsünk fel egy kis olajat a serpenyőben és süssük ki a palacsintákat. Nem a hagyományos, vékony tésztaköröket fogjuk kapni, hanem amerikai stílusú, vastagabb palacsintát.
Tálaljuk pirított citromkarikával, ricottával és áfonyával vagy juharsziruppal.