Mivel a kurkuma gyulladásgátló, antiszeptikus és antibakteriális hatású, csökkentheti a koleszterinszintet, szépítheti a bőrt, szórjuk meg vele bátran a rizsünket, a curryt, a rántottánkat vagy a tükörtojást. A kurkuma jól párosítható csilivel, mustármaggal és köménymaggal.
Emellett megszínezhetjük vele leveseinket, például a krémleveseket, illetve szép sárgára festi a palacsintatésztát is.
Kiváló helyettesítője a sáfránynak, jól illik a halételekhez, a babhoz és persze a lencséhez is. A curry fűszerkeverékek alapja, amit otthon is elkészíthetünk kurkuma, gyömbér, Cayenne-bors, koriander és fahéj felhasználásával.
Ám nemcsak ételeink fűszerezésére használhatjuk, hanem akár tea is készülhet belőle. Forró vízhez keverünk kurkumaport vagy frissen reszelt kurkumát, ízesítjük citrommal és mézzel és már fogyaszthatjuk is. Hasonlóan gyorsan készül a kurkumás tej, ami egy ősi ajurvédikus gyakorlat.
Leginkább lefekvés előtt isszák, például Indiában.
Készíthetünk belőle pasztát, ha a kurkumaport összekeverjük kókuszolajjal, és hagyjuk megkötni. Ezt is feloldhatjuk a meleg tejben, de akár magát a port is. Ízesíthetjük mézzel és cukorral.
Szintén kézenfekvő megoldás kurkumát adni a reggeli trumixunkhoz. Kiváló kiegészítője a bogyós gyümölcsös, a mangós-őszibarackos-kókuszos és az epres-kelkáposztás-narancsos-mandulatejes smoothie-nak.