A magas fehérjetartalmú étrend, különösen a növényi fehérjék fogyasztása (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék), összefügg a cukorbetegség,
a szívbetegség és a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Az amerikai kutatók arra törekedtek, hogy megvizsgálják az állati és növényi fehérjék fogyasztása és a betegségek kialakulása, valamint a halálozási arányok közötti összefüggéseket. A 32 éves nyomonkövetési időszak alatt 715 128 embert figyeltek meg.
Az eredmények azt mutatják, hogy a magas növényifehérje-bevitel alacsonyabb halálozási kockázattal jár, mint az alacsony növényifehérje-bevitel. Azok az emberek, akik gyakran fogyasztottak növényi fehérjét,
12%-kal kisebb valószínűséggel hunytak el szív- és érrendszeri betegségben.
Az állati fehérjével kapcsolatban nem volt szignifikáns összefüggés.
A növényi fehérjebevitel viszonylag könnyen növelhető az állati eredetű fehérjék helyettesítésével. Ez nagy hatással lehet a hosszú élettartamra
– mondják a kutatók.
Ugyanakkor több vizsgálatra van szükség a témában ahhoz, hogy biztos következtetésre juthassanak.