Klasszikus francia pirítós frissen és ropogósan reggelire

francia pirítós
Vágólapra másolva!
Azt mondják, hogy a francia pirítós őse már a Római Birodalom idején is létezett. A római típusú pirítóst is tej és tojás keverékébe áztatták, mielőtt olajban vagy vajban kisütötték volna. Vannak azonban, akik szerint a francia pirítós középkori szakácsoktól származik, akik az utolsó kenyérfalatokat készítették el a családjuk számára ezen a módon. Akárhonnan ered is a francia pirítós, abban egyetérthetünk, hogy istenien finom!
Vágólapra másolva!

A francia pirítósnak több neve is ismert. Hívják például apáca pirítósnak vagy fájdalom perdunak, ami franciául elveszett kenyeret jelent. A megnevezés onnan ered, hogy általában azért készítettek francia pirítóst,

hogy felhasználják a kenyeret, amit egyébként már eldobtak volna.

Próbáljuk ki a klasszikus receptet!

A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Francia pirítós

Hozzávalók:

  • 1 nagy tojás, felverve
  • 300 ml tej
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 4 vastag szelet kenyér
  • 2 evőkanál vaj
  • feltét ízlés szerint

Elkészítés:

Egy nagy tálban keverjük össze a felvert tojást, a tejet és a vaníliát. Ízlés szerint egy kis fahéjjal is ízesíthetjük.
Áztassuk bele a kenyérszeleteket. Ha a kenyér nem túl friss, érdemes néhány percig bennehagyni, hogy jól magába szívja a keveréket.
Olvasszunk fel a vajat egy serpenyőben, majd süssük meg a kenyereket.
Tálalhatjuk mézzel, cukorral, juharsziruppal, fahéjjal, lekvárral, kompóttal, de friss gyümölcsökkel is. Akár desszert is lehet belőle, ha fagylalttal fogyasszuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!