A francia pirítósnak több neve is ismert. Hívják például apáca pirítósnak vagy fájdalom perdunak, ami franciául elveszett kenyeret jelent. A megnevezés onnan ered, hogy általában azért készítettek francia pirítóst,
hogy felhasználják a kenyeret, amit egyébként már eldobtak volna.
Próbáljuk ki a klasszikus receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy nagy tálban keverjük össze a felvert tojást, a tejet és a vaníliát. Ízlés szerint egy kis fahéjjal is ízesíthetjük.
Áztassuk bele a kenyérszeleteket. Ha a kenyér nem túl friss, érdemes néhány percig bennehagyni, hogy jól magába szívja a keveréket.
Olvasszunk fel a vajat egy serpenyőben, majd süssük meg a kenyereket.
Tálalhatjuk mézzel, cukorral, juharsziruppal, fahéjjal, lekvárral, kompóttal, de friss gyümölcsökkel is. Akár desszert is lehet belőle, ha fagylalttal fogyasszuk.