A meggy igazi szupergyümölcs. 17 típusú antioxidánst és rengeteg élelmi rostot tartalmaz. Frissítő hatású, segíti a jó alvást és lassítja az öregedést.
Hozzájárul a szervezet cukorszintjének és vízháztartásának optimális működéséhez, hatékony alapja a méregtelenítőkúráknak is.
Magnéziumtartalma javítja a szív munkájának hatásfokát, teljes értékű B-vitamin forrásként gyorsítja a gyógyulást légzőszervi megbetegedések, megfázás esetén, A-vitaminja pedig az immunrendszer-működését támogatja.
A zöldségeknek, gyümölcsöknek igazi varázslatos ereje van, és nagyon fontos, hogy ezt a gyerekekkel is minél kisebb korban megismertessük.
Fogyasztásukkal nagyon sokat tehetünk az egészségünkért és erre mi, szülők tudjuk leginkább megtanítani a gyerekeinket
– mondja Wolf András, az Európai Friss Kalandok kampány nagykövete. A sztárséf kifejezetten figyel rá, hogy gyermekei megismerjék, és szívesen fogyasszák a gyümölcsöket, zöldségeket.
A közös sütés-főzés mindig jó móka és én is nagyon élvezem
– meséli Wolf András.
Legutóbb egy finom meggyes rétest készítettünk együtt a fiúkkal, amit pirított dióval és friss bazsalikommal dobtunk fel. Ajánlom mindenkinek ezt a kis újítást, érdemes megkóstolni a meggyes rétest kicsit másként!
Próbáljuk ki már ma!
Itt egy hagyományos recept Wolf András ötletével felturbózva.
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez szitáljuk a kimért lisztet egy edénybe, dolgozzuk el benne a diónyi nagyságú zsírt, adjuk hozzá a tojást, annyi vizet, amennyit felvesz, és kezdjük el összegyúrni.
Fontos, hogy a tésztát gyengére dolgozzuk, hogy elég vékonyra ki lehessen nyújtani. Akkor jó, ha már nem ragad rá a kezünkre, és hólyagos.
Melegítsünk fel 3 nagyobb lábast, majd vágjuk háromfelé a tésztát.
Lisztezzük meg a gyúrótáblát, helyezzük rá a tésztákat, és borítsuk rá az átmelegedett lábasokat. Hagyjuk pihenni 20 percig.
Közben megpiríthatjuk a diót. Bátran használjunk 2-3 marékkal a recepthez.
Amint letelt az idő, terítsük le a réteses abroszt, szórjuk meg egy kis zsemlemorzsával, amely felissza a felesleges nedvességet, végül tegyük rá a tésztát.
Kenjük meg olvadt zsírral a felszínét, majd kezdjük el széthúzni kézzel. Először csak a szélét csipkodva, majd a kézfejünkkel alányúlva, lebegtetve, egészen az asztal széléig. Érdemes úgy csinálni, hogy még a szélén továbbnyúljon.
Amint elkészültünk, szedjük le a tészta szélét, mert az túl vastag, a rétes lelke pedig az, hogy a tészta hártyavékony. A leszedett részeket később újra összegyúrjuk, és abból is rétest készítünk. Azt általában csak töltelék nélkül sütötték ki, de ízlés szerint ugyanúgy megtölthetjük.
Nyomkodjuk ki a meggy levének nagy részét. Keverjük össze a cukrot a zsemlemorzsával és a szegfűszeggel. Dolgozzuk össze a meggyel, azután keverjük hozzá a pirított diót.
Locsoljuk meg a kinyújtott tésztát zsírral, majd tegyük rá a tölteléket.
Szórjuk meg az egészet apróra vágott friss bazsalikommal.
Fogjuk meg az abrosz két szélét a hosszanti oldalon, és annak segítségével hajtsuk fel a tésztát. Folytassuk addig, amíg teljesen felgöngyölítettük.
Hideg zsírral zsírozzunk ki egy tepsit, mérjük hozzá a rétest, vágjuk el a megfelelő helyen, majd tegyük bele.
Kenjük meg olvadt zsírral a tetejét, és 20-25 perc alatt süssük készre.