Ennek oka a bacillus cereus nevű baktérium, amely előfordulhat a nyers rizsben. Spórái még a hőkezelést,
tehát a főzést is túlélhetik,
ami azt jelenti, hogy ha a rizs túl sokáig marad szobahőmérsékleten, akkor a baktérium elszaporodhat.
A méreganyagok, amelyeket termel, bejutnak a szervezetünkbe, és olyan tüneteket produkálhatnak, mint az ételmérgezés, csak enyhébben. Ilyen a hányás, a hányinger, a hastáji fájdalom vagy a hasmenés.
Egyrészt ne hagyjunk maradékot a rizsből, ha egy mód van rá, illetve, ha nem esszük meg rögtön, akkor tegyük
a hűtőbe amilyen gyorsan csak lehet, de legalább egy órán belül.
A hűtés nem öli meg a baktériumokat, de lelassítja a növekedést. A maradék rizst mindig gondosan forrósítsuk fel, és ne tároljuk egy napnál tovább a hűtőben.