A tárcsa evolúciós fejlődése a mezőgazdaságig nyúlik vissza. Eredetileg ugyanis földművelésnél, szántás után használták a gazdák. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne újragondolni, amit persze meg is tettünk.
Így került a gasztronómia területére, és így lett az egyik legkedveltebb nyári elfoglaltságunk központi eszköze.
A használata nagyon egyszerű, ugyanis egy alapos tisztítás után már mehet is a tűz fölé. Készítsük elő a szalonnát és a kolbászt. Az előbbit szeleteljük fel és vágjuk be kakastaréjban, az utóbbit pedig karikázzuk fel.
Mi minden kerülhet a tárcsára? Kattintson a képre, galéria nyílik az alapanyagokkal!
Tegyük a tárcsa szélére a kolbászt és a szalonnát, hagyjuk, hogy kifolyjon belőle a zsír. A sütést az előkészített zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdjük, épp, mint a grillnél, és csak utána a húsokkal. Mártsuk az alapanyagokat a zsírba, azután húzzuk a tárcsa szélére.
Időnként mártsuk bele újra, és húzzuk ki megint a szélére. Addig tegyünk így, amíg minden alapanyag jól átsült.
A zöldségek után jöhetnek a húsok, amelyeket előzőleg befűszerezhetünk vagy bepácolhatunk ízlés szerint. A pácokhoz használhatunk friss fűszernövényeket a húsoknak megfelelően: csirkéhez kakukkfüvet, sertéshez majorannát, bárányhoz pedig rozmaringot.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a szószt, 1 teáskanál sót és borsot, majd a fokhagymát összetörve.
Áztassuk bele a csirkecombokat legalább 1 órára.
Amint letelt az idő, tegyünk szalonnát a tárcsára, hagyjuk kifolyni a zsírját. Kezdjük el megsütni benne a hagymát, aztán a combokat.
Amint elkezd átsülni, öntsük hozzá a sör felét, majd néhány perc után öntsük hozzá a másik felét is.
Amint a hagyma elkészült, szedjük ki.
Fedjük le a tárcsát, hagyjuk sülni a húst.
Tálaljuk sült krumplival vagy sült répával.