Az almás piskóta egy nagyon egyszerű, mégis finom és laktató sütemény. A nagymamám mindig nyári almából szereti csinálni, ami a kertjében terem. Az illatos nyári alma édes, cukortartalma magas, isteni aromája van, ezért tökéletes választás az almás piskótába. Sokkal finomabb lesz tőle a süteményünk, mint hinnénk.
Az akrilamid egy olyan vegyület, amely keményítőtartalmú élelmiszerekben természetes módon képződik magas hőmérsékleten (120°C felett) történő sütés során. A felnőttek a legtöbb akrilamidot sült krumplival, kávéval és kávépótlókkal, a gyermekek sült burgonyával fogyasztják el, a csecsemőknek szánt ételek közül főleg a kétszersültek és a kekszek tartalmazzák.
A három percig pirított kenyér négyszer kevesebb akrilamidot tartalmaz az öt percig pirított kenyérhez képest. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy véli, hogy az élelmiszerekben található akrilamid növelheti a daganat kockázatát minden korcsoportban.
A tökéletes sült burgonya elkészítéséhez ismerni kell a titkot, amit most felfedünk. Ahhoz, hogy kívül ropogós, belül pedig puha legyen, mindössze ezeket a lépéseket kell követnie. Ezt a receptet érdemes eltenni, mert minden alkalommal garantálja a legfinomabb végeredményt.
Bár egyre népszerűbb a növényi alapú táplálkozás, a nyári kikapcsolódások alatt sokszor mégis nehéz egyszerre ízletes, könnyen elkészíthető és finom zöldségalapú opciókat találni. Ha előre felkészülünk, nem kell lemondanunk egyikről sem, a nyaralás alatt is változatos és tápláló húsmentes fogásokat ehetünk.
A húsmentes étrenden élők már megszokhatták, hogy nyaraláskor leggyakrabban a rántott sajt párolt rizzsel az egyetlen vegetáriánus opció, amivel a hagyományosabb vendéglők elő tudnak rukkolni. Az egyoldalú étkezést legkönnyebben úgy kerülhetjük el, ha előre felkészülünk, és viszünk magunkkal egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételeket.
A cékla megosztja az embereket: egyesek imádják, mások ki nem állhatják. Ennek ellenére a cékla megkapta a szuperétel címet, és már kutatók is bebizonyították, hogy a zöldség és a belőle készült zöldséglé milyen jótékony az egészség szempontjából.
A Harvard T.H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói megfigyelték, hogy a mediterrán étrend - és más hasonló növényi alapú étrendek - hozzájárulnak a felnőttek szívbetegség-kockázatának csökkenéséhez. A vizsgálat során négy növényi alapú étrendre összpontosítottak.
Ezek mindegyike gazdag teljes kiőrlésű gabonákban, zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben és diófélékben, ugyanakkor kevés vörös húst, cukrot és édesített élelmiszert tartalmaz.
Szerencsések azok, akiknek van szederbokor a kertjükben. Ez a bogyós gyümölcs ugyanis sokaknak nagy kedvence, ráadásul isteni a belőle készült fagylalt, smoothie, sütemény és leves is. Próbáljuk ki a következő hűs receptet, amely tökéletes választás egy forró nyári napon.
Ha olyan zöldséget keres a piacon, ami tele van tápanyagokkal, akkor a mogyoróhagyma az egyik legjobb választás. Nemcsak az ókori Egyiptomban imádták, de az ókori Perzsában szent, gyógyító növénynek tekintették. A rómaiak is széles körben használták nemcsak étkezésre, hanem a gyomorpanaszok kezelésére.
A mogyoróhagyma valamikor a keresztes hadjárat után került Európába. 1554-re már Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban is termesztették. A konyhában a hagyományosan használják, általában pirítják, sütik, hozzáadják a salátához, húsokhoz, pörköltekhez.
Könnyen megeshet, hogy egy nagyobb bevásárlás után több teli pakolt szatyorral térünk haza. Kénytelenek vagyunk többször fordulni, hiszen egyszerre képtelenség bevinni a házba. Vagy mégsem? Spórolhatunk némi időt és energiát? Igen! Ezzel a nagyon egyszerű praktikával bármikor!
A The BMJ által közzétett tanulmány szerint a magas fehérjetartalmú étrendek, különösen azok, amelyek növényi fehérjében bővelkednek, alacsonyabb halálozási kockázattal járnak. A kutatók szerint az eredmények alátámasztják a jelenlegi étkezési ajánlásokat is, amelyek a növényi fehérjék fogyasztására biztatják az embereket.
A magas fehérjetartalmú étrend, különösen a növényi fehérjék fogyasztása (hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, diófélék), összefügg a cukorbetegség, a szívbetegség és a stroke kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
A piacoknak van egyfajta varázsa, ami magával ragadja az embert: a színes kínálat, az emberek sokasága és a piacos lángos hamisítatlan illata, amelytől összefut a nyál a szánkban. Vannak napok, amikor már csak azért megyünk ki a piacra, hogy élvezhessük a fokhagymás, tejfölös, sajtos ízorgiát. Ezt az élményt most a saját otthonunkban is átélhetjük!
A hűtőből másnap előkerült húsleves tetején mindig megjelenik egy vékony zsírréteg. Ilyenkor általában már hozzuk a kanalat, hogy leszedjük róla. Igen ám, csakhogy van ennél egyszerűbb módja is. És még kanál sem kell hozzá! Mindössze két mozdulat, és volt zsír, nincs zsír. Nézze meg a videót!
Ez a finom, szaftos recept biztosan megmarad a család emlékezetében, ezért érdemes későbbre is eltenni. Készítsük el már ma, ha nem tudjuk, mi legyen az ebéd. Nem igényel hosszadalmas előkészületeket, és a recept maga is meglehetősen egyszerű.
A nyár alapgyümölcse a dinnye, valódi élvezet szomjazva beleharapni egy forró napon. Nemcsak önmagában ehetjük, hiszen többféleképpen is elkészíthetjük. Ráadásul nagyon egészséges is. Összegyűjtöttük, hogy miért.
A savanyú fokhagyma lesz az új kedvencünk, ha kipróbáljuk ezt a receptet. Fogyaszthatjuk szendvicsekhez, húsok mellé, de akár a reggeli pirítóshoz is. A fokhagyma tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, erősíti az immunrendszert.
Szeretjük az egyszerű és finom recepteket, mint amilyen a baconbe csavart hagyma is. Egy finom szósszal tálalva isteni uzsonna vagy előétel válik belőle. Sütés előtt szórjuk meg az egészet barna cukorral, hogy még ínycsiklandóbb legyen a végeredmény. Nézze meg a videót, és próbálja ki a receptet!
Tudatos tervezéssel megkímélhetjük magunkat a strandon a bosszantó a várakozástól a büfénél, utazás közben pedig a többszöri megállástól. Összegyűjtöttünk hát néhány finomságot, amelyet otthon könnyen elkészíthetünk, aztán magunkkal vihetünk a strandra vagy egy hosszabb útra.
Izgatottan lopkodjuk le az első érett szederszemeket a bokorról, alig várjuk, hogy az egész leteremjen. Nemcsak önmagában finom, de desszertként, lekvárként, salátákba, szószokba és szörpként is isteni. Élvezzük ki a friss szeder okozta örömteli pillanatokat, és készítsünk belőle finom szörpöt! Íme a recept!