Pierre Troisgros és testvére, Jean a Lyon közelében fekvő Roanne-ban lévő éttermükből indította el a francia konyha megújítását.
Troisgros 1928-ban született Chalon-sur-Saone-ban és mások mellett párizsi sztárszakácsoktól sajátította el a mesterséget.
Az 1950-es években tért vissza Dél-Franciaországba, ahol édesapjával és testvérérel családi szállodájukban dolgozott, ahol hamarosan elnyerte első Michelin-csillagát. A másodikat tíz évvel később 1968-ban érdemelte ki. Trosigros a francia Nouvelle Cuisine egyik jelentős képviselője volt, csakúgy, mint Paul Bocuse.
Egy óriás volt, ugyanolyan, mint Paul Bocuse, akivel forradalmasította a konyhát
- írta Twitter-üzenetében a Michelin-kalauz.
A roanne-i étterem több mint 50 év után is megőrizte három Michelin-csillagát és még mindig a család kezében van. Egy kávézó és egy vendégház is tartozik hozzá.