Készítsük el a nyár italát: édes házi levendulaszörp

levendulaszörp
Vágólapra másolva!
Nagy örömünkre virágzik a levendula! Nemcsak azért imádjuk, mert isteni az illata, hanem azért is, mert számos finomságot készíthetünk belőle a konyhában is. Megízesíthetjük vele desszertjeinket, a kávénkat, de akár szörpöt is készíthetünk belőle.
Vágólapra másolva!
Levendulaszörp. A kép csak illusztráció! Forrás: Shutterstock

Levendulaszörp

A legjobb benne, hogy mindössze 20 percre van szükség az elkészítéséhez, bár egy éjszakát állnia kell. Nem igényel nagy erőfeszítést, és lenyűgözhetünk vele mindenkit.

Nagyon fontos, hogy a szörphöz a levendulát csakis biztonságos helyről szedjük le. Figyeljünk rá, hogy ne legyen utak, autók vagy permetezett fák közelében.

Próbáljuk ki már ma!

Hozzávalók:

  • 1 kg cukor
  • 3 és fél bögre levendulavirág
  • 4 db kezeletlen citrom héja
  • 1 l víz
  • 1 vaníliarúd kikapart magja és belseje

Elkészítés:

Szedés után távolítsuk el a virágokat a levenduláról, alaposan öblítsük le.
Öntsük a cukrot, a megtisztított citromok héját és a vizet egy tálba, és kezdjük el felforralni.
Akkor lesz kész, ha szirupos állagú keveréket kapunk.
Amint elkészült, keverjük bele a vaníliát, majd rakjuk bele a levendulát, vegyük le a tűzről és fedjük le.
Tegyük félre pihenni egy éjszakára.
Másnap készítsük elő a szörpös üvegeket: mossuk ki, sterilizáljuk.
Szűrjük le a szörpöt, forraljuk újra össze, majd töltsük az üvegekbe.
Tegyük száraz dunsztba párnák, plédek közé 1-2 napra.
Fogyasszuk áfonyával és jéggel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!