A kukta régóta nyújt segítséget a főzésben a kezdő és a rutinos háziasszonyoknak egyaránt.
Régen előfordulhatott, hogy a hatalmas nyomás nem tudott távozni az edényből, melynek eredményeképpen a fedő lerobbanhatott a kukta tetejéről. Hogy ez milyen arányban fordult elő, vagy egyáltalán tényleg megtörtént-e, kérdéses, mindenesetre megnyugtató tény, hogy a mai gyártmányok használata teljesen veszélytelen.
A rendszeresen tisztán tartott biztonsági szelep ugyanis meggátolja, hogy túlságosan nagy nyomás keletkezzen főzéskor.
A nagy nyomású főzőedény használatának igazából csak előnyei vannak.
Kezdetnek például, hogy minden tűzhelyen használható, akár még az indukciós főzőlapra is nyugodt szívvel rátehetjük.
A jól záródó fedelének köszönhetően kevesebb ételszagot enged a lakásban terjengeni, és a csempét is megóvjuk a felfröccsenő zsíros foltoktól.
De ami manapság talán a legvonzóbbá teszi, az az, hogy rengeteg energiát takaríthatunk meg, ugyanis a kuktában elkészített ételek főzési ideje kb. negyedével csökken. A megspórolt energia mellett az ételek íze finomabb, a tápértékük pedig jóval magasabb lesz.
Az áram- vagy gázfogyasztás mellett a vízfelhasználásunkat is csökkenthetjük, ha kuktában főzünk, mert lényegesen kevesebb folyadékot kell az ételekhez adnunk.
Fontos figyelni, hogy az edényt maximum háromnegyedig töltsük, de például zöldségpároláskor még kevesebb víz szükséges, ugyanis a légmentesen záródó fedő nem engedi elpárologni a vizet.
Az optimális főzési idő eléréséhez a fedő felhelyezése után állítsuk a tűzhelyet a legmagasabb fokozatra, amíg a szelep elkezd sípolni.
A teljes elkészítési időt innen számítsuk, és a sípszó után a legkisebb fokozaton főzzük tovább az ételt.