Lepje meg családját délután egy finom túrós kuglóffal!
2024. február 09. 09:27
Túrós kuglóf
Vágólapra másolva!
A házi készítésű édességek napjainkban is töretlen népszerűségnek örvendenek! A kevert tésztás desszertekben az a jó, hogy egyszerűen, gyorsan elkészíthetők, kávéhoz, teához ideálisak, de akár egy főétkezés helyett is bevethető. Mutatjuk, hogyan készül.
A kuglóf pontos eredete nem ismert, de az bizonyos, hogy már a XVII. században is kedvelt édesség volt.
Az "eredeti" kuglóftészta élesztővel készül, de ma már a sütőporos, szódabikarbónás receptek is elterjedtek.
Sokféleképpen ízesíthető: mazsola, kakaópor, csoki, aszalt gyümölcsök, marcipán, alkohol – ezek mind-mind mehetnek a kevert vagy kelt tésztába. No és persze túró is kerülhet bele, ahogy a lenti receptbe is.
Túrós kuglóf
Hozzávalók:
25 dkg túró
25 dkg puha vaj
25 dkg liszt
16 dkg kristálycukor
2 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
porcukor a tetejére
Elkészítése:
Egy tálba öntjük a túrót, hozzáadjuk a megolvasztott vajat, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a két egész tojást, a csipet sót, jól összekeverjük.
A lisztben elvegyítjük a sütőport, majd ezt is hozzákeverjük a túrós alaphoz.
Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kikenünk vajjal. Beleöntjük a túrós masszát. 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 50 perc alatt megsütjük.
Ha kész, kis pihentetés után kiborítjuk a formából, rácson kihűtjük. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Ha további finom receptekre kíváncsi, akkor látogasson el a Mindmegette oldalára!
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!