Alex Ruani, a University College London táplálkozástudományi kutatója a The Timesnak adott interjújában méltatta a szőlő – különösen a vörös fajták – erényeit. A vörös szőlő, valamint drágább rokonai, az áfonya tele van polifenolokkal, erős antioxidáns növényi vegyületekkel, mint például az antocianinok, amelyek javítják az agy egészséget, valamint a rezveratrol, amely gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságairól ismert.
A vörös szőlő héja és magja más antioxidánsokat is tartlmaz, mint például a katechinek és az epikatekinek, amelyek gyakran megtalálhatók azokban a teákban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezet oxidatív stresszét – írja a Mirror.
Ruani kifejtette:
Egy nagyon részletes, 2023-as férfiak és nők bevonásával készült kutatás megállapította, hogy két héten keresztül
napi háromszor, adagonként 80 g szőlő elfogyasztása (ez körülbelül 14 szem szőlő adagonként) növelte a hasznos baktériumok, például a Streptococcus thermophilus szintjét,
és csökkentette a potenciálisan káros Holdemaniat, elősegítve az egészségesebb bélflóra kialakulását.
Ezek a változások gyakran az emésztés javulásával, az immunrendszer erősödésével és a gyulladás csökkenésével járnak.
Ezenkívül a tanulmány feltárta a DNS-javításhoz kapcsolódó molekulák számának jelentős növekedését, ami arra utal, hogy a szőlőben lévő bioaktív vegyületek felerősíthetik az egészségesebb, hosszabb élethez kapcsolódó mechanizmusokat – írja a Gloucestershire Live .
A gazdag rosttartalmuk miatt a szőlőről kimutatták, hogy jelentősen csökkenti az úgynevezett rossz koleszterinszintet vagyis a lipoproteint (LDL).
Ennek az az oka, hogy a feloldódó rostok lassítják egyes tápanyagok, köztük a koleszterin felszívódását a véráramba.
A kutatás szerint azoknál, akik több szőlőt ettek, csökkent összkoleszterinszint, valamint alacsonyabb LDL-szintet tapasztaltak két hónap után.
A tanulmányban 69 beteget osztottak három külön csoportba. Két csoportot nyolc héten keresztül minden nap 500 gramm Condori vörös szőlőt vagy Shahroodi fehér szőlőt evett, míg a kontrollcsoport nem változtatott étrendjén.
A tanulmányból kiderült:
A szervezet antioxidáns szintje szignifikánsan megnövekedett mind a vörös, mind a fehér szőlőt fogyasztók csoportjában, a kontrollcsoporthoz képest. Az összkoleszterin és a lipoprotein koleszterin pedig csökkent a vörös szőlő csoportjában.