Nem is sejtenénk, hogy mennyi jótékony hatása van ennek a gyümölcsnek

vörös szőlő
Fotó: Unplash
Vágólapra másolva!
Egy táplálkozástudományi szakértő elárulta, hogy egy igazi "szuperfood" a vörös szőlő, ugyanis gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre, miközben csökkenti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert.
Vágólapra másolva!

Alex Ruani, a University College London táplálkozástudományi kutatója a The Timesnak adott interjújában méltatta a szőlő – különösen a vörös fajták – erényeit. A vörös szőlő, valamint drágább rokonai, az áfonya tele van polifenolokkal, erős antioxidáns növényi vegyületekkel, mint például az antocianinok, amelyek javítják az agy egészséget, valamint a rezveratrol, amely gyulladásgátló és öregedésgátló tulajdonságairól ismert.

A vörös szőlő héja és magja más antioxidánsokat is tartlmaz, mint például a katechinek és az epikatekinek, amelyek gyakran megtalálhatók azokban a teákban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezet oxidatív stresszét – írja a Mirror.

szőlő, vörös szőlő
Képünk illusztráció. Fotó: Unplash

Ruani kifejtette: 

Egy nagyon részletes, 2023-as férfiak és nők bevonásával készült kutatás megállapította, hogy két héten keresztül

napi háromszor, adagonként 80 g szőlő  elfogyasztása (ez körülbelül 14 szem szőlő adagonként) növelte a hasznos baktériumok, például a Streptococcus thermophilus szintjét, 

és csökkentette a potenciálisan káros Holdemaniat, elősegítve az egészségesebb bélflóra kialakulását.

Ezek a változások gyakran az emésztés javulásával, az immunrendszer erősödésével és a gyulladás csökkenésével járnak.

Ezenkívül a tanulmány feltárta a DNS-javításhoz kapcsolódó molekulák számának jelentős növekedését, ami arra utal, hogy a szőlőben lévő bioaktív vegyületek felerősíthetik az egészségesebb, hosszabb élethez kapcsolódó mechanizmusokat – írja a Gloucestershire Live .

A gazdag rosttartalmuk miatt a szőlőről kimutatták, hogy jelentősen csökkenti az úgynevezett rossz koleszterinszintet vagyis a lipoproteint (LDL).

 Ennek az az oka, hogy a feloldódó rostok lassítják egyes tápanyagok, köztük a koleszterin felszívódását a véráramba.

A kutatás szerint azoknál, akik több szőlőt ettek,  csökkent összkoleszterinszint, valamint alacsonyabb LDL-szintet tapasztaltak két hónap után. 

A tanulmányban 69 beteget osztottak három külön csoportba. Két csoportot  nyolc héten keresztül minden nap 500 gramm Condori vörös szőlőt vagy Shahroodi fehér szőlőt evett, míg a kontrollcsoport nem változtatott étrendjén.

A tanulmányból kiderült:

A szervezet antioxidáns szintje szignifikánsan megnövekedett mind a vörös, mind a fehér szőlőt fogyasztók csoportjában, a kontrollcsoporthoz képest. Az összkoleszterin és a lipoprotein koleszterin pedig csökkent a vörös szőlő csoportjában.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről