Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

5 étel, ami enyhíti a puffadást

Vágólapra másolva!
Számos oka lehet annak, ha haspuffadást érzékel, azonban a megfelelő étrenddel némi enyhülést érhet el, különösen ha tisztában van azzal, hogy mely ételek enyhítik és melyek súlyosbítják a tüneteket.
Vágólapra másolva!

A puffadás leggyakoribb oka az, hogy sok gáz van a bélrendszerben. Ezt okozhatják egyes ételek és italok, például egyes zöldségek és szénsavas üdítők, vagy ha evés közben levegőt nyelünk.

Ha gyakran tapasztal puffadást, fontos, hogy időpontot kérjen háziorvosához, hogy ellenőrizze, nincs-e valami komolyabb baj. A puffadás az olyan állapotok árulkodó jelei lehetnek, mint a székrekedés, az ételintolerancia, vagy éppen az irritábilis bél szindróma (IBS).

Vannak olyan ételek, amelyeket ha rendszeresen fogyaszt csökkentheti a puffadást. De ne feledje, hogy nincs egyetlen „csodaétel" sem, amely azonnal „gyógyítaná” a puffadást.

 

A fermentált élelmiszerek bőségesen tartalmaznak természetesen előforduló emésztőenzimeket. Ha ezeket az ételeket beépíti az étrendjébe, növelheti a hasznos baktériumok és enzimek szintjét az emésztőrendszerben.

fermentált, illusztráció,
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock/casanisa 

Egy 2023-ban végzett tanulmány kimutatta, hogy az emésztőenzimeket tartalmazó étrend-kiegészítők hatékonyan csökkentik az étkezés utáni puffadást. 

Ha szeretne erjesztett ételeket hozzáadni étrendjéhez, egyen gyakrabban kefirt.

Ezenkívül a savanyú káposzta is remek választás lehet.

A kurkuma egy intenzív fűszer, amely élénk narancssárga árnyalatáról ismert, gazdag múlttal rendelkezik mind a kulináris hagyományok, mind a gyógynövények terén. A kurkuma egészségügyi előnyei, különösen a gyomor-bélrendszeri problémák, például a gyomorgörcs, a hasmenés, a székrekedés, a köhögés és az emésztési zavarok enyhítésére való képessége vitathatatlan. A kurkuma a curry ételek fő alapanyaga, a kurkumaporok és italok népszerűségének növekedése pedig jelentősen érzékelhető. Különösen, mivel egyre többen ismerik fel egészségügyi előnyeit.

A gyömbér egészségügyi előnyei ismertek, például enyhíti a hányingert. Egyes tanulmányok azonban azt is kimutatták, hogy a gyömbér segíthet csökkenteni a puffadást. Ha a forrásban lévő vízhez ad egy szelet nyers gyömbért, majd hagyja, hogy benne ázzon, ezután igya meg. (Az íz érdekében adhat hozzá mézet vagy citromot).

gyömbér, kvíz
Képünk illusztráció Fotó: pixabay.com

zöld tea már régóta jól ismert egészségügyi előnyeiről, beleértve az agyműködést segítését és a vércukorszint normalizálását is, de segíthet a puffadás leküzdésében is. Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a zöld tea kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők más összetevőkkel együtt pozitív hatással voltak a székletürítésre, beleértve a puffadást és a hasi fájdalmat is. Ha azonban nem rajong a zöld teáért, fontolóra veheti a zöld tea kivonatú kapszulákat is.

Az édesköményt és az édesköménymagot hagyományosan az emésztési kellemetlenségek enyhítésére használják, beleértve a puffadást, vagy éppen a görcsöket. Bár a tudományos kutatás ezen a területen korlátozott, egy tanulmány megállapította, hogy az édeskömény illóolaj is segített csökkenteni az irritábilis bél szindróma ( IBS ) tüneteit, beleértve a puffadást is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről