Felicity Cloake gasztroblogger elárulta, ő maga is szkeptikus volt a tofurántottával kapcsolatban, amíg egy napon vette a bátorságot, és elkészítette. Döbbenten tapasztalta, hogy simán versenyezhet a hagyományos rántottával.
A rántottát néhány ember jól átsütve, szárazabban szereti, míg mások a krémes, laza állagra voksolnak, ez egyéni preferencia kérdése, ettől függően kell kiválasztani hozzá a megfelelő tofut.
Felicity receptje lágy tofuval készült, a tojáshoz leginkább ez a textúra áll a legközelebb. Azonban, ha a keményebb tofut szójatejjel és kesuszósszal keverjük, ugyanúgy elérhető a krémes állag.
A tofu egyik legjobb tulajdonsága a textúrája mellett, hogy
semleges ízű, így ezerféle módon lehet fűszerezni, akár szarvasgombaolajjal, illetve egyéb gombafélékkel is, de olyan egyszerűbb alapanyagokkal is, mint hagyma, fokhagyma, pirospaprika, kömény, szójaszósz, esetleg dijoni mustár, emellett jól passzol hozzá a hindi konyhából ismert kala namak, azaz fekete só is.
Ami még fontos eleme a tofuból készült rántottának, az a kurkuma, ugyanis jól utánozható vele az igazi tojás színe. Ha azonban nem zavar bennünket a fakóbb szín, ezt is elhagyhatjuk.
Hozzávalók 2 személyre:
Elkészítés:
Turmixoljunk simára 140 granm tofut, adjuk hozzá a fekete sót, kurkumát és a paprikát, majd ízlé szerint fűszerezzük még, ha kell.
Közepes lángon olvasszuk meg a vajat, morzsoljuk bele a maradék tofut, fűszerezzük borssal és csipenyi fekete sóval, majd folyamatos kevergetés mellett pirítsuk át.
Adjuk hozzá a pürésített tofut, és süssük addig, amíg a massza rántottára emlékeztető állagot vesz fel.
Vegyük le a tűzről, és némi borssal és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
A tofuról korábban már mi is írtunk,
az egyik legjobb húspótló alternatíva, magas fehérjetartalma és kedvező ára miatt előszeretettel használják hús, illetve tejtermékek helyettesítésére különösen a vegetáriánus, illetve vegán étrendben.
Rendkívül sokoldalú alapanyag, készülhet belőle fasírt, pörkölt, de akár túró vagy sajt helyett is használhatjuk bizonyos ételekben.