Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Végre kiderült, hogy mi a lapos has titka

Vágólapra másolva!
Jó hír a kávé szerelmeseinek, az ugyanis nemcsak frissít és finom, de egy friss kutatás szerint fogyaszt is. A vizsgálatok eredményei szerint ugyanis azok a nők, akik napi 2-3 csészével isznak belőle, 3,4%-kal kevesebb zsírt raktároznak a kényes testrészeiken, azaz a hasukon és a deréktájon, mint akik ennél ritkábban, vagy egyáltalán nem isznak kávét.
Vágólapra másolva!

A különböző korú nők bevonásával végzett tanulmány eredményei alapján a kávéban olyan vegyületek vannak, amelyek védenek az elhízás ellen. A vizsgálatok alapján ugyanis 

azokon a 20-és 44 év közötti nőkön, akik napi 3 csésze kávét isznak, 3,4 százalékkal kevesebb hasi zsír van. Teljesen mindegy, hogy normál vagy koffeinmentes kávéról van-e szó.

Ez az arány tovább csökkent azoknak a 45 és 69 év közötti nőknek az esetében, akik napi 4 vagy több csésze kávét isznak. Ők 4,1 százalékkal kevesebb hasi zsírtömeggel rendelkeztek a vizsgálat szerint. A teljes testzsír pedig közel 2,8 százalékkal volt alacsonyabb azoknak a nőknek a körében, akik 2-3 csésze kávét isznak naponta.

Noha a kávé a férfiak egészségére is pozitív hatással van, az ő esetükben ez a különbség kevésbé volt mérvadó.

A 20-44 év közötti férfiak, akik napi 2 vagy több kávét isznak, mindössze 1,3 százalékkal kevesebb testzsírral, és 1,8 százalékkal kevesebb hasi zsírral rendelkeztek, mint azok, akik kerülik a kávéfogyasztást.

A szakértők szerint a kávé az egészséges étkezés szerves része, és segít felvenni a harcot az elhízással szemben, azonban nem helyettesíti a megfelelő étrendet.

kávé, speciális kávé, dirty coffee, poharak, latte, bögre, illusztráció
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2018 Rawpixel.com/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2018 Rawpixel.com/Shutterstock.  No use without permission.

Ahogyan korábban mi is megírtuk, a kávé fokozza az anyagcserét, növeli az energiaszintet, csökkenti az étvágyat, ezáltal hozzájárulhat az egészséges testsúly eléréséhez és fenntartásához. Viszont ha fogyókúrázunk, érdemes mellőzni a tejet és a cukrot, helyette kakaóporral vagy lenmaggal fokozhatjuk a zsírégető hatást. A kakaó ugyanis serkenti az anyagcserét, míg a lenmag rostban gazdag, amely eltelít, és szintén jó hatással van az emésztésre.

A ketogén diétázók körében pedig sokan a vajjal dúsított, úgynevezett golyóálló kávéra esküsznek. Vajhelyett, illetve mellett kókuszolajat is adhatunk a kávéhoz.

Egy korábbi tanulmány szerint pedig a mértékkel fogyasztott kávé nemcsak a testsúly normalizálásában segít, de a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek ellen is hatékonyan veszi fel a harcot.

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről