A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Zöldbabfőzelék: a nyár egyik kedvence

Vágólapra másolva!
Az zöldbab egy igen sokoldalú zöldség, amely sokak kedvence, főként a főszezonjában, nyáron. Számos étel elkészíthető belőle, például zöldbabfőzelék, zöldbableves vagy zöldbab saláta, azonban köretként is kiváló. A számos jó tulajdonsága és finom íze miatt nem csak a magyarok kedvence, hanem az egész világé, ezt az is bizonyítja, hogy a világon az egyik legnagyobb területen termelt növény a zöldbab.
Vágólapra másolva!

A zöldbab a hüvelyesek családjába tartozik, úgy mint a borsó vagy a lencse. Népies elnevezése a paszuly vagy a fuszulyka, de tájegységektől függően számos elnevezése van. Őshazája Mexikó, ahol az indiánok ősidők óta felhasználják. Európába először a XVI. században jutott el, azonban arra még várni kellett, hogy igazán népszerű legyen. Azóta számos fajtája létezik és terjedt el az egész világon. Magyarországon is igen népszerű, a zöldbabfőzelék pedig sokak kedvence.

zöldbab, zöldbabfőzelék
A zöldbabfőzelék a magyarok egyik kedvence
Fotó: pixabay.com

Miért egészséges a zöldbab?

A zöldbabnak számos olyan tulajdonsága van, amely miatt kifejezetten egészséges és a diétázóknak is ajánlott a fogyasztása. 

Megtalálható benne a B1-, B2- és C-vitamin és magas a rost tartalma, azonban alacsony a szénhidrát és fehérje tartalma. 100 grammjában pedig csak 41 kalória van.

 A zöldbab fogyasztása kifejezetten ajánlott a cukorbetegeknek is, mivel segít szabályozni az inzulin jelenlétét a vérben. Sokan azért tartanak a hüvelyesektől, mert azok nehezen emészthetőek, ez alól azonban kivételt képez a zöldbab, így ettől sem kell tartanunk. 

zöldbab, zöldbabfőzelék
Többféleképpen is fel lehet használni a zöldbabot, ami nem mellesleg egészséges is
Fotó: pixabay.com

Három tökéletes zöldbab recept: zöldbableves, zöldbabfőzelék és zöldbab saláta

Majonézes zöldbab saláta:

  • 50 dkg zsenge zöldbab
  • 2 dl majonéz
  • 5 dl tejföl
  • 1 ek ételízesítő
  • 1 kvk só

Elkészítés: A megpucolt és felaprított zöldbabot sós, ételízesítős vízben megfőzzük. Amíg a bab fő, addig a tejfölből és majonézből tartármártást készítünk, majd amikor a bab megfőtt leszűrjük, lehűtjük majd összekeverjük a mártással, ízlés szerint fűszerezzük. Minimum 1-2 hagyjuk hűlni, de az  a legjobb, ha egy egész estét pihentetjük. 

A legfinomabb zöldbabfőzelék

Hozzávalók:

  • 75 dkg vajbab
  • 2 db babérlevél
  • 3 ek liszt
  • 4 ek olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk pirospaprika
  • 3 dl tejföl
  • 1 ek ecet
  • 1 ek cukor
  • 1 csok petrezselyem

Elkészítés: A zöldbabfőzeléket többféleképpen is el lehet készíteni, lehet hagyományos rántással készíteni és lehet önmagával is sűríteni, mi most egy tejfölös variációt mutatunk be. A megtisztított és feldarabolt babot feltesszük főni, annyi vízben amennyi éppen ellepi, majd megsózzuk, beletesszük a babérlevelet és puhára főzzük. Míg a bab fő, addig a lisztből és az olajból rántást készítünk, majd megdinszteljük rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát, végül levesszük a tűzről, hozzáadjuk a pirospaprikát és hozzákeverjük a tejfölt. A rántáshoz folyamatos kevergetés mellett 2 dl hideg vizet adunk, majd ha csomómentesre kevertük, akkor hozzákeverjük a forrásban lévő babhoz, majd újraforraljuk a főzeléket. Körülbelül 5 perc főzés után ecettel és cukorral ízesítjük, friss petrezselyemmel tálaljuk.

főzelék, étel, ebéd, főzelékek, zöldség
Vajbabfőzelék
Fotó: Mindmegette / Mindmegette

Zöldbableves házi nokedlivel

Hozzávalók:

  • 45 dkg zöldbab
  • 2 ek zsír
  • 1ek liszt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • pirospaprika
  • 1.5 l víz
  • A nokedlihez:
  • 1 db tojás
  • 2 tk liszt

Elkészítés: A hagymát megpucoljuk és felaprítjuk, majd egy lábasban üvegesre pirítjuk. A zöldbabot megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk és a hagymához adjuk, összekeverjük és pár percig fedő alatt pároljuk. Ezután megsózzuk, megszórjuk pirospaprikával és liszttel és alaposan összekeverjük, rászórjuk a petrezselymet, végül felöntjük forró vízzel és készre főzzük. A nokedlihez összekeverjük a tojást és a lisztet, majd apró darabokra csipkedve a forró leveshez adjuk, pár percig hagyjuk főni és kész is. Tejföllel és friss petrezselyemmel tálaljuk.

A Mindmegette oldalán további remek recepteket találnak!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!