Így készül a legfinomabb mákos-citromos torta

mákos-citromos torta
Így készül a legfinomabb mákos-citromos torta
Vágólapra másolva!
Az utolsó nyári hónapban szerencsére még marad a meleg, éppen ezért érdemes elkészíteni a szezon talán utolsó sütés nélküli receptjét. Mutatjuk, hogyan készül az ínycsiklandó mákos-citromos sütemény.
Vágólapra másolva!

Kevés páros olyan harmonikus és frissítő, mint a mák és a citrom. Ez a két alapanyag külön-külön is népszerű a desszertek világában, de együtt egyedülállóan izgalmas ízkombinációt alkotnak.

 A mák földes, diós aromája tökéletesen kiegészíti a citrom élénk, savanykás ízét, egyensúlyba hozva az édes és savanyú jegyeket. 

A mák és a citrom nemcsak ízletes, de egészséges is. A mák gazdag kalciumban, vasban és magnéziumban, míg a citrom kiváló C-vitamin forrás, és antioxidáns hatású. Ezek az összetevők együtt nemcsak ízletesek, de táplálóak is, hozzájárulva a szervezet egészségéhez.

Mákos-citromos torta

Hozzávalók: (egy 24 cm átmérőjű tortához):

Az alaphoz:

  • 15 dkg zabkeksz
  • 2 ek. barna cukor
  • 1 ek. kókuszreszelék
  • 10 dkg puha vaj

A krémhez:

  • 15 dkg darált mák
  • 2 kezeletlen citrom
  • 2 dl görög joghurt
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg mascarpone
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag instant zselatin (20 g)

A díszítéshez:

  • tejszínhab
  • citrom
  • egész mák

Elkészítése:

  1. Elkészítjük a torta alapját: ledaráljuk vagy összetörjük a kekszet (az sem baj, ha kicsit darabosabb marad). Összekeverjük a cukorral és a kókuszreszelékkel. Végül összegyúrjuk az olvasztott, éppen csak langyos vajjal. Akkor jó az állaga, ha morzsás, de amikor az ujjunkkal összenyomjuk, nem hullik szét, hanem egyben marad. 
  2. Egyenletesen egy kapcsos tortaforma aljába szórjuk, majd egy kis pohárral szépen lenyomkodjuk. Legalább félórára a hűtőszekrénybe rakjuk, hogy a keményedő vajtól megszilárduljon.
  3. Összekeverjük a joghurtot a citromok reszelt héjával, kifacsart levével, a darált mákkal és a vaníliás cukorral.
  4. A tejszínből habot verünk a zselatinnal, végül összeforgatjuk a mákos-citromos joghurttal és a mascarponéval. Az alapra töltjük. Hűtőszekrényben több órán át dermesztjük. 
  5. Tálalás előtt tejszínhabbal, citrommal, egész mákszemekkel díszítjük.

Ha további finom receptekre is kíváncsi, kérjük, látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!