Köszöntsük egy igazi nyárzáró desszerttel az őszt: így készül a tökéletes körtés-gyömbéres rizstorta!

Körtés-gyömbéres rizstorta
A sokak által csak a nyárutó legfinomabb édességeként számon tartott fogás igazi telitalálat.
Vágólapra másolva!
A körte nagyon népszerű hazánkban, és nem ok nélkül, hiszen bár önmagában is nagyon finom, zamatos gyümölcs, de „téli fűszerekkel” megbolondítva még intenzívebb lesz az íze; erre hozunk ma egy receptet. Mutatjuk, hogyan készül.
Vágólapra másolva!

A körte a késő nyár, kora ősz egyik legcsodálatosabb gyümölcse, amely lédús, édes ízével és kellemesen roppanós textúrájával bármely desszertet képes különlegessé tenni. 

Legyen szó egyszerű süteményről, elegáns tortáról vagy egy gyorsan elkészíthető desszertről, a körte minden formában megállja a helyét!

A gyömbérrel ízesített körtés rizstorta uzsonnára, vagy egy kávé mellé nagyon jó választás lesz.

Körtés-gyömbéres rizstorta

Hozzávalók:

  • 3-4 db körte
  • 1 liter tej
  • 20 dkg rizottórizs
  • 5 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 2 ek. rum
  • 10 dkg nagy szemű mazsola
  • 1 db kezeletlen citrom héja
  • 8 dkg őrölt mandula
  • 12 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 darabka friss gyömbér, reszelve
  • 1 kis marék kandírozott gyömbér
Körtés-gyömbéres rizstorta
A sokak által csak a nyárutó legfinomabb édességeként számon tartott fogás igazi telitalálat.
Fotó: Vidék íze magazin

Elkészítése:

  1. A mazsolát rumba áztatjuk.
  2. A rizst egy fazékba szórjuk, öntünk rá annyi vizet, amennyi bőven ellepi, adunk hozzá egy csipet sót, és kevergetve forraljuk, míg fel nem szívja a vizet. Utána ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a porcukrot, és addig főzzük, míg a rizs teljesen meg nem puhul.
  3. Ha kihűlt, hozzákeverjük a citrom reszelt héját, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat. Beleforgatjuk a meghámozott, kockára vágott körtét, a lereszelt és az összevágott kandírozott gyömbért, az őrölt mandulát, valamint a leszűrt rumos mazsolát is.
  4. A tojásokat elektromos habverővel egészen fehérre verjük, majd összedolgozzuk a rizses masszával.
  5. Egy kisebb kerek tortaformát papírral kibélelünk. 160 fokra felfűtött sütőbe rakjuk, és körülbelül egy órán át sütjük. Beleszúrt hurkapálcával tudjuk ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe. Ha még sütni kell, és már megpirult a teteje, akkor alufóliával letakarjuk.
  6. A tortaformát úgy tudjuk szépen kibélelni sütőpapírral, hogy az aljába egy körlapot szabunk, az oldalát pedig egy külön papírcsíkkal béleljük, így nem lesz gyűrött sem a papír, sem a tortánk oldala.

Ha további ínycsiklandó receptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!