Mutatjuk, meddig fogyasztható a tojás lejárati dátuma után

Vágólapra másolva!
Az egészség a legfontosabb, romlott illetve fogyasztásra nem alkalmas étellel nem érdemes kockáztatni. Ám sok esetben a lejárt élelmiszer még bizonyos esetekben biztonsággal fogyasztható, így az ételmaradék mennyisége is csökkenthető. Ehhez egyenesen az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság nyújt segítséget a fogyasztóknak.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Mindmegette írja, a legtöbb konyhában megtalálható alap-élelmiszerekkel illetve alapanyagokkal gyakorlottan, rutinosan tudunk bánni. A helytelenül tárolt liszt, cukor, olaj ritkán okoz gondot, s bár a tej és a tojás némileg kényesebb ezeknél, megbetegedésről ritkán hallani ezek kapcsán is. Ugyanakkor aggasztóan nagy mennyiségű élelmiszer végzi még a hulladékban így is, noha ez csökkenthető lehet akkor, ha tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos esetekben a lejárt élelmiszerek is felhasználhatók.

élelmiszerpazarlás, hűtő, illusztráció
Egyes élelmiszerek bizonyos feltételek esetén a minőségmegőrzési idő után is fogyaszthatók (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő: ezek a különbségek

A hétköznapi szóhasználatban gyakran keverednek az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságára utaló dátumok. A boltokban kapható termékek címkéjén szerepelhet minőségmegőrzési idő, illetve fogyaszthatósági idő is. Nézzük, mit kell tudni ezekről!

A minőségmegőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. A minőségmegőrzési idő lejárta után az élelmiszer még fogyasztható lehet, bár esetleg megváltozik, gyengül az íze, illata, az állaga, elveszítheti a gyártó által garantált minőségét. Ha lejárt a minőségmegőrzési idő, és a termék csomagolása bontatlan, sértetlen, akkor a fenti időtartamokat betartva fogyasztható lehet. A nyitott csomagolású élelmiszereket viszont egy-két napon belül meg kell enni.

fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Ezt a kifejezést rendszerint nyers húsokon láthatjuk. Ennek oka, hogy a fogyaszthatósági időt azon termékek csomagolásán tüntetik fel, melyek akár egészségügyi problémát, ételmérgezést is okozhatnak, ha túlhaladták a lejárati időt és romlásnak indulnak. Ezeknél a tárolási körülményeket be kell tartani, ügyelni a megfelelő hűtésre, arra hogy ne szakadjon meg hosszan a hűtési lánc.

Vagyis előfordulhat olyan eset akár a mi konyhánkban is, amikor a hűtőből olyan élelmiszert veszünk ki, melynek minőségmegőrzési idején már túl vagyunk, de esetleg mégis fogyasztható lehet.

Van lejárati útmutató az élelmiszerekhez

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programjának népszerű lejárati útmutatója segítséget nyújthat a kérdésben minden háztartásnak. A gyűjtemény a lakosság, a kereskedelmi szektor és a karitatív szervezetek számára ad hasznos iránymutatást a minőségmegőrzési idejű termékek lejárat utáni fogyaszthatóságáról, ami hozzájárulhat az élelmiszerpazarlás mérséklődéséhez. Magyarországon évente az élelmiszerpazarlás 380 milliárd veszteséget okoz a magyar háztartásoknak, azaz fejenként 40 ezer forintot. 

A Nébih tájékoztatása szerint nemrég frissítették a dokumentumot, amely többek között a tojással, a margarinnal, a kolbásszal és a kávéitallal, pontosabban az azokra vonatkozó tudnivalókkal bővült.

Az alapvető élelmiszerek (tojás, liszt vagy a fagyasztott termékek) akár a lejárati idő után is fogyaszthatóak, ám csak korlátozott ideig. Minden esetben ellenőrizni kell az illatot, állagot és a színt is, hogy megbizonyosodjunk arról, valóban nincs probléma a termékkel. Az alábbi felsorolásban szereplő, lejárat utáni időtartamok kizárólag a bontatlan csomagolású élelmiszerekre vonatkoznak.

tojás, hűtő, étel, hűtőszekrény, tojáshűtő
A tojás is fogyasztható lehet lejárta után, de tojásonként kell ellenőrizni az állagot, színt, illatot, és csakis hőkezelve szabad azokat fogyasztani (illusztráció)
Fotó: Anna Om

Tojás (2 hét)
Kizárólag mosatlan, hűtőszekrényben tárolt tojás esetében! A lejárt tojást egyesével feltörve, külön edényben ellenőrizni kell. Elváltozás esetén (megszokottól eltérő szag, szín, állag) ki kell dobni azokat. A lejárt tojásokat csakis alapos hőkezelést igénylő ételekhez szabad felhasználni.

Szendvicskrém (1 hónap)
Fontos az érzékszervi ellenőrzés az elfogyasztása előtt.

Kolbász (2 hónap)
Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.

Szalámi (2 hónap)
Kizárólag a szárításos érleléssel készült termékek esetén, amennyiben az érzékszervi tulajdonságok megfelelők.

Keménysajt (2 hónap)

Készételek (2 hónap)
Fontos kiemelt figyelmet fordítani az érzékszervi ellenőrzésre az elfogyasztása előtt.

További élelmiszerek lehetséges lejárati utáni fogyasztási időtartalmáról az útmutatóból, valamint a Mindmegette oldaláról tájékozódhat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!