Nyakunkon a szilvaszezon: mutatjuk, mi mindenre jó a szilva

Szilva felhasználása, szilvafelhasználása, szilvás receptek, szilvásreceptek, ősz, évszak, 2024 szilvaszezon
Nyakunkon a szilvaszezon!
Fotó: Shutterstock/DronG
Vágólapra másolva!
Bár sokan szomorkodunk egy kicsit, hogy vége a nyárnak, több gyümölcs is ekkor hozza meg termését, amelyekből remek gondűző ételek készíthetők. Az egyik legsokoldalúbb őszi gyümölcs a szilva, amely sokkal több, mint a szilvásgombóc tölteléke. A szilvaszezon szerencsére minden évben ráébreszt minket, hogy a sokoldalú gyümölcs mennyi lehetőséget rejt magában, hogy a szilva felhasználás évről évre mennyit fejlődik.
Vágólapra másolva!

Ezuttal most a szilvás receptek legjavát hoztuk el, amelyek teljesen új fényben mutatják be ezt az ízletes gyümölcsöt a szilvaszezon idején.

szilvaszezon
Fotó: Unplash

Szilvaszezon - a legjobb szilvás receptek

1. Mozzarellás-szilvás égetett póréhagymasaláta

Az őszibarackos saláták népszerűségének fényében érdemes a friss szilvát választani a szilvaszezon közepén. A krémes mozzarella, a füstös póréhagyma és a borsos vízitorma együttese igazi ízkavalkádot teremt. A saláta nemcsak látványos, hanem egy igazi gasztronómiai élmény is, amely tökéletes előétel, vagy köret lehet.

Szilva felhasználása, szilvafelhasználása, szilvás receptek, szilvásreceptek, ősz, évszak, 2024 szilvaszezon
 Érdemes utánajárni, hogy nagymamánk klasszikus szilvásgombócán túl mire lehet felhasználni ezt a vitamindús gyümölcsöt a szilvaszezon során.
Fotó: Shutterstock/Alexander Prokopenko

2. Szilvaketchup

Az édes és csípős szilvaszósz kivételes ízharmóniát nyújt, amely tökéletesen kiegészíti a húsételeket, főleg a sült kacsát. A őszi gyümölcs ihlette szilvaketchupot chili, fokhagyma és gyömbér ízesíti, így igazán különleges élményben lesz részünk. Ne felejtsük el, hogy hűtőben csak egy hétig áll el, szóval érdemes gyorsan elfogyasztani!

3. Honey & Co-csirke, szilva-fűszeres édespácban

Ez a recept garantáltan meglepi a családot. A szilva ízletes pác, amelyet fokhagymával, fekete borssal, korianderrel és édesköménymaggal kombinálunk. A pácba áztatott csirkecombok a sütőben együtt sülnek a szilvával, így egy igazán ínycsiklandó fogást kapunk a szilvás húsos ételek körében.

4. Szilva-umeboshi

A japán umeboshi, azaz a pácolt ume-szilva különleges ízt kölcsönöz az ételeknek. Kísérletezzünk a szilvával is, hiszen az erjesztett szilva hasonlóan sokoldalúan felhasználható. Kiválóan illik kacsasültekhez, sertéshúsokhoz, vagy akár salátaöntetekhez is, izgalmas új ízeket varázsolva az asztalunkra.

Szilva felhasználása, szilvafelhasználása, szilvás receptek, szilvásreceptek, ősz, évszak, 2024 szilvaszezon
Sokak kedvence a szilvaketchup.
Fotó: Los Angeles Times via Getty Images/Kirk McKoy

5. Grillezett gyümölcssaláta mézzel

A grillezett szilva íze páratlan, és tökéletesen harmonizál az édes labneh-jal, amely joghurt és méz keveréke. A salátát érdemes dukkah fűszerkeverékkel gazdagítani, ami pisztáciát, szezámmagot és fahéjat tartalmaz. Ez az étel nemcsak tápláló, hanem a szezon egyik leginkább lenyűgöző receptje is!

A szilva nem csupán édességek alapanyaga; sokkal több lehetőség rejlik benne, gondoljunk csak a szilva leves, szilva saláta, szilvás csirke, szilvás pulykamell, és a grillezett szilva alkotta „seregre.” 

 Kísérletezzünk bátran, és fedezzük fel ezt a csodás gyümölcsöt új, izgalmas formákban hiszen a szilva ára idén sincs az egekben! Végezetül pedig  Jó étvágyat!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!