Így készítsünk tartósítószer nélkül birsalmasajtot
2024. október 19. 13:42
Olvasási idő: 2 perc
Vágólapra másolva!
Aki azért nem állt neki birsalmasajtot készíteni, mert a procedúrát túl hosszadalmasnak és macerásnak érezte, annak most mutatunk egy tartósítószermentes receptet, amivel a konyhában töltött idő lényegesen lerövidíthető.
Ez a gyümölcs az ősz ajándéka, kizárólag ebben a pár hétben juthatunk hozzá, és még ilyenkor is ritkaságszámba megy. Szerencsés az, akinek van birsfa a kertben, mindenki másnak viszont a piacon kell beszereznie. Az a jó birsalma, amelyik illatos, úgyhogy készítsük fel jól a szaglószervünket.
A birsalmasajt elkészítéséhez a birsalmát megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük és 1 liter vízben 1/2 db citrom levével puhára főzzük kb. 30 perc alatt.
Ha megpuhult, leszűrjük, és kézi botmixerrel turmixolni kezdjük. Annyi vízzel pótoljuk a főzőlevéből, amennyi szükséges ahhoz, hogy sűrű, egynemű pépet kapjunk.
A cukorral és fél citrom levével sűrűre főzzük, majd egy folpackkal bélelt formába tesszük hűlni 1 napra.
Másnap kiborítjuk a formából egy sütőpapíros tálcára és hűvös helyen hagyjuk száradni legalább 1 hétig. Végül alufóliába csomagolva tároljuk felhasználásig.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!