Beköszöntött a hűvös őszi idő, a szeles, borongós, nyirkos napokon pedig könnyebben felüti a fejét a megfázás, a vírus, esetleg baktérium okozta náthás betegségek, melyek lázzal, köhögéssel, fejfájással vagy levertséggel járnak. Fáradtak, sápadtak vagyunk, sokszor még az ágyból is nehezünkre esik kikelni. Mindez egyértelmű jele annak, hogy az immunrendszerünk erősítésért és támogatásért könyörög. A legjobb, amit tehetünk, ha felvértezzük magunkat a legfontosabb immunerősítő gyógynövényekkel - és a szükséges alapismeretekkel, hogy melyik mire jó - és esténként elkortyolgatunk egy bögre finom mézes teát. Mutatunk három ismert növényt, amelyek semmiképp nem hiányozhatnak a házi patikánkból, ezen gyógynövények hatása ugyanis rendkívül sokoldalú, és szinte az összes testi - sőt, akár lelki - panasz ellen is képesek felvenni a harcot.
Mindhárom növényben közös, hogy az immunrendszer legjobb barátai,
hatékonyan veszik fel a harcot a vírusok és baktériumok okzta megbetegedések ellen, legyen az légúti vagy emésztőszervi probléma, emellett szinte az össze civilizációs betegség ellen védenek.
Több mint 25 fajta jótékony hatású enzim, vitamin és ásványi anyag található benne. A fokhagyma hatóanyaga az allicin, ami egyben jellegzetes, erős illatáért is felelős, ám ennek a vegyületnek köszönheti vírus-és baktériumölő hatását, kiváló ellenszere a légúti, illetve gyomor-és bélpanaszoknak
Jó hatással van a vércukorszintre, normalizálja a vércukrot és a vérnyomást, ezért a helyes étrend részeként fogyasztva megelőzhető vele a napjainkban civilizációs betegségként elterjedt metabolizmus, inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség és a hasi elhízás.
Kevesen tudják, de a fokhagyma természetes afrodiziákumként is működik, a vértisztító hatása mellett ugyanis jelentős a tonizáló hatása, illetve serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is.
Míg a fokhagymát leginkább a magyar és az olasz konyha egyik alapvető fűszereként ismerjük, kellemes, intenzív ízt ad az ételeknek, a kurkuma az egzotikus - keleties- ázsiai - fogások egyik kedvelt fűszere, gyönyörű, élénksárga színt ad az ételeknek. A zsályát szintén használhatjuk fűszerként, jól passzol a szárnyasokhoz, sertéshez, bárányhoz, marhához, paradicsomos ételekhez, ezért szintén az olasz konyhában használják előszeretettel, ám érdemes csínján bánni vele, hiszen igen intenzív íze van.
A három közül a zsálya az, amit "valódi gyógynövényként" , szárítva használunk a legtöbbször,
általában teaként fogyasztjuk, vagy különféle köhögés elleni szirupok és cukorkák összetevőjeként találkozhatunk vele, de külsőleg is alkalmazható gyúgyfürdők és sebkezelő kenőcsök, tinktúrák formájában.
Azonban a fokhagymát és a kurkumát is használhatjuk természetes orvosságként, bár elsőre furcsán hangzik, de ezekből is készülhet immunerősítő tea, krém és különféle tabletták, kapszulák is.
A kurkuma gyökeréből készített tea például hatékony méregtelenítő,
ezért tisztítókúrák és súlycsökkentés során ideális, ha megiszunk belőle naponta néhány csészével.
A fokhagymatea pedig a legjobb ellenszer köhögés és megfázás ellen az őszi-téli hónapokban.
Citrommal és gyömbérrel ízesítve tovább fokozhatjuk jótékony hatását, és szokatlan ízét is kellemesebbé tehetjük.
Végül egy videó egy természetes, és igen hatékony immunerősítő, a fokhagymás méz elkészítéséről: