Gyógynövények hatása a testre és a lélekre: a fokhagyma, a zsálya és a kurkuma is igazi életelixír

fokhagyma, hagyma,
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Mutatunk három olyan fűszernövényt, amelyek nemcsak elképesztően finomak, de orvosságként is kiválóak. Ezek a fokhagyma, a kurkuma, és a zsálya. A gyógynövények hatása között sok az átfedés, természetes immunerősítő, gyulladáscsökkentő és emésztést serkentő tulajdonságuk is ismert, ám ezen kívül még számos pozitívummal rendelkeznek, kis túlzással az egész őszi és téli időszakot átvészelhetjük velük.
Vágólapra másolva!

Beköszöntött a hűvös őszi idő, a szeles, borongós, nyirkos napokon pedig könnyebben felüti a fejét a megfázás, a vírus, esetleg baktérium okozta náthás betegségek, melyek lázzal, köhögéssel, fejfájással vagy levertséggel járnak. Fáradtak, sápadtak vagyunk, sokszor még az ágyból is nehezünkre esik kikelni. Mindez egyértelmű jele annak, hogy az immunrendszerünk erősítésért és támogatásért könyörög. A legjobb, amit tehetünk, ha felvértezzük magunkat a legfontosabb immunerősítő gyógynövényekkel - és a szükséges alapismeretekkel, hogy melyik mire jó - és esténként elkortyolgatunk egy bögre finom mézes teát. Mutatunk három ismert növényt, amelyek semmiképp nem hiányozhatnak a házi patikánkból, ezen gyógynövények hatása ugyanis rendkívül sokoldalú, és szinte az összes testi - sőt, akár lelki - panasz ellen is képesek felvenni a harcot.

gyógynövények hatása, zsálya, kvíz
A gyógynövények hatása a szervezetre a hideg hónapokban érvényesül igazán
Fotó: pixabay.com

A gyógynövények hatása: mire jó a zsálya, fokhagyma, kurkuma?

Mindhárom növényben közös, hogy az immunrendszer legjobb barátai, 

hatékonyan veszik fel a harcot a vírusok és baktériumok okzta megbetegedések ellen, legyen az légúti vagy emésztőszervi probléma, emellett szinte az össze civilizációs betegség ellen védenek.

  • A zsálya természetes gyulladáscsökkentő, az árvacsalánfélél családjába tartozó gyógynövény, latin neve, a salvia, azt jelenti, gyógyítani. gGyulladás- és izzadáscsökkentő, összehúzó és antibiotikus hatása is ismert. Kiválóan alkalmazható a télen gyakori torokgyulladás, köhögés és rekedtség ellen. Támogatja a máj-és az epeműködést, méregtelenít. Jó hatással van az agyműködésre, javítja a memóriát. A növény csersavtartalmának köszönhetően összehúzó és vérzéscsillapító hatású, fogfájásra, fogínysorvadásra, illetve a szájüregben lévő sebek kezelésére is használják, gyógyhatású szájvizek gyakori összetevője. Alkalmas gyógyfürdők készítésére aranyérbetegség esetén, hasfogó hatrása miatt pedig a hasmenéses betegségeknek is kiváló ellenszere.
zsálya, gyógynövény, fűszernövény,
Fotó: Shutterstock
  • A fokhagyma már ötezer éve ismert, és kedvelt fűszernövény, ám nemcsak remek íze miatt fogyasztják, pozitív élettani hatásai már egészen a kezdetektől fogva ismertek. 

Több mint 25 fajta jótékony hatású enzim, vitamin és ásványi anyag található benne. A fokhagyma hatóanyaga az allicin, ami egyben jellegzetes, erős illatáért is felelős, ám ennek a vegyületnek köszönheti vírus-és baktériumölő hatását, kiváló ellenszere a légúti, illetve gyomor-és bélpanaszoknak

  •  egy tányér fokhagymaleves, esetleg néhány gerezd nyers fokhagyma mézzel. A herpesz, májgyulladás és a különféle gombás betegségek ellen is hatásos fegyver, bőrgomba ellen fokhagymaoldatként, külsőleg alkalmazzák. Antibakteriális hatásának köszönhetően évszázadok óta használják a húsok tartósítására, hiszen megakadályozhatja a baktériumok által okozott súlyos ételmérgezést, a botulizmust. 

Jó hatással van a vércukorszintre, normalizálja a vércukrot és a vérnyomást, ezért a helyes étrend részeként fogyasztva megelőzhető vele a napjainkban civilizációs betegségként elterjedt metabolizmus, inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség és a hasi elhízás.

  •  A zsályához hasonlóan  a fokhagyma is hatékony a különféle gyulladásos megbetegedések ellen, a sejtek egészsége is megőrizhető általa, gátolja a szabad gyökök kialakulását, a korai öregedést, véd a szívbetegségek és a rák ellen.

Kevesen tudják, de a fokhagyma természetes afrodiziákumként is működik, a vértisztító hatása mellett ugyanis jelentős a tonizáló hatása, illetve serkenti a hipofízis működését és a hormonális rendszert is.

fokhagyma, hagyma,
Fotó: Shutterstock
  • A kurkuma, más néven indiai sáfrány immunerősítő, vértisztító gyulladáscsökkentő gyógy-és fűszernövény, fő hatóanyaga a kurkumin, melynek hatása nagyon hasonló a flavonoidokhoz, antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, , serkenti a szervezetbe kerülő gyógyszer-lebontó és egyéb enzimeket, mindemellett hatékony gyulladáscsökkentő, rákmegelőző antibakteriális, vírusölő hatású vegyület. Ezen kívül szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén-termelődést, így külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt bőrfiatalító. Vízhajtó, emésztést serkentő, jó hatással van a bél baktériumflórájára, hatékonyan szabadítja meg a szervezetet a káros toxinoktól, ezért kiválóan alkalmazható méregtelenítőkúrák alkalmával.  Csökkenti a koleszterint, a reumás panaszokat, gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás kelezésére is alkalmas, ezen kívül lázcsillapító hatása is ismert. A legfrissebb kutatások szeint pedig az idegrendszerre, az agyműködésre, is jó hatással van, rendszeres fogyasztásával megelőzhető az időskori demencia, az Alzheimer-kór.
kurkuma, fűszer- és gyógynövény, por,
Fotó: Shutterstock

Hogyan használjuk őket?

Míg a fokhagymát leginkább a magyar és az olasz konyha egyik alapvető fűszereként ismerjük, kellemes, intenzív ízt ad az ételeknek, a kurkuma az egzotikus - keleties- ázsiai - fogások egyik kedvelt fűszere, gyönyörű, élénksárga színt ad az ételeknek. A zsályát szintén használhatjuk fűszerként, jól passzol a szárnyasokhoz, sertéshez, bárányhoz, marhához, paradicsomos ételekhez, ezért szintén az olasz konyhában használják előszeretettel, ám érdemes csínján bánni vele, hiszen igen intenzív íze van.

A három közül a zsálya az, amit "valódi gyógynövényként" , szárítva használunk a legtöbbször,

 általában teaként fogyasztjuk, vagy különféle köhögés elleni szirupok és cukorkák összetevőjeként találkozhatunk vele, de külsőleg is alkalmazható gyúgyfürdők és sebkezelő kenőcsök, tinktúrák formájában.

Azonban a fokhagymát és a kurkumát is használhatjuk természetes orvosságként, bár elsőre furcsán hangzik, de ezekből is készülhet immunerősítő tea, krém és különféle tabletták, kapszulák is.

A kurkuma gyökeréből készített tea például hatékony méregtelenítő,

 ezért tisztítókúrák és súlycsökkentés során ideális, ha megiszunk belőle naponta néhány csészével. 

A fokhagymatea pedig a legjobb ellenszer köhögés és megfázás ellen az őszi-téli hónapokban.

Citrommal és gyömbérrel ízesítve tovább fokozhatjuk jótékony hatását, és szokatlan ízét is kellemesebbé tehetjük.

Végül egy videó egy természetes, és igen hatékony immunerősítő, a fokhagymás méz elkészítéséről:

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!