Kedvencünk, az almás pite: készüljön a hétvégére ezzel a szezonális süteménnyel!

almás pite
Ez az almás pite mindannyiunk számára egy perc alatt visszahozza a gyerekkort.
Vágólapra másolva!
Nagymamánk almás pitéje nem csupán egy sütemény, hanem sokunknak felére egy igazi időutazással a boldog és könnyed gyerekkorba. Nem is csoda; az aranybarnára sült vékony tészta és a gazdagon fűszerezett, illatos almás töltelék minden falatában igazi nosztalgiát ébreszt. Őrizzük tovább hagyományainkat ezzel a finom süteménnyel, mutatjuk, hogyan készítsük.
Vágólapra másolva!

Nem is kérdés tehát, hogy ezt a kiváló receptet mindenképpen ki kell próbálnunk, sőt, meg is kell őriznünk. A nagyi almás pitéjének elkészítését ugyanis az unokáknak is feltétlenül meg kell tanulni, hiszen minden falat egyszerre édes, savanykás és fűszeres – igazi klasszikus, amit soha nem lehet megunni.

almás pite
Ez az almás pite mindannyiunk számára egy perc alatt visszahozza a gyerekkort.

Hagyományos almás pite

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • felvert tojás és tejszín a tetejére

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 1 citrom leve
  • kb. 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt szegfűszeg
  • 2 evőkanál keményítő

Elkészítés:

  1. Összegyúrjuk a tészta összes hozzávalóját. Cipót formázunk belőle, fóliába csomagoljuk, és egy órán át pihentetjük hideg helyen.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy nagy serpenyőben megolvasztjuk a cukrot. Rátesszük a kicsumázott, kockákra vágott almát (nem kell meghámozni), ízesítjük a fűszerekkel (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), rácsavarjuk a citrom levét, rászórjuk a vaníliás cukrot. Csak pár percig pároljuk együtt, hogy ne főjön szét az alma. Végül pici vízben feloldott keményítővel sűrítjük, és hagyjuk kihűlni.
  3. Elővesszük a tésztát a hűtőszekrényből, kétfelé osztjuk. Az egyik felét kinyújtjuk, belefektetjük egy tepsibe (nem kell előtte kizsírozni a tepsit, mert elég zsiradék van a tésztában). Rákanalazzuk az almatölteléket. A másik tésztafelet is kinyújtjuk, ráfektetjük a töltelékre. Villával megszurkáljuk.
  4. Felvert tojást összekeverünk egy kis tejszínnel, és lekenjük vele a tészta tetejét. 180 fokos sütőben 45-50 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd megszórjuk porcukorral, és kockákra vágjuk.

Ha további süteményreceptekre is kíváncsi, látogasson el a Mindmegette oldalára!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!