A kelbimbó a káposztafélék családjába tartozik, mely kemény, élénkzöld színű, apró, kerek külsővel rendelkezik. Enyhén édeskés-kesernyés aromájú, hasonlít a kelkáposztához, azonban lágyabb az íze. A kelbimbó kiemelkedő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, bőven tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat. Emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, nem beszélve az az anyagcserére és emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól. Fogyókúrázók, diétázók étrendjébe is bátran beépíthetők a kelbimbós ételek, ez a remek zöldség ugyanis bővelkedik rostokban, ezáltal kellőképpen laktató, kalóriatartalma cserébe igen szerény.
A kelbimbó rendkívül megosztó zöldségféle, néhányan kifejezetten szeretik, ám általánosságban a legtöbb embernek nem a kedvence. Érdemes azonban megbarátkozni vele, hiszen amint már említettük,
igazi vitamin-és ásványianyag-bomba, amire nagy szüksége van a hűvösebb idő, kevesebb napfény illetve a tápanyagszegényebb étrend következtében legyengült szervezetnek. Szépíti a bőrt, fogyaszt, fiatalít, méregtelenít, segít a rákos betegségek, agyvérzés, illetve szívbetegség elkerülésében is,
emellett rendkívül hatásos fegyver vashiányos vérszegénység ellen.
Ha pedig mindez nem lenne elég érv a fogyasztása mellett, eláruljuk, hogy
a kelbimbó nemcsak egészséges, de finom is lehet.
Kísérletezzünk bátran az elkészítései módokkal, hiszen van élet az ízetlen, vízben párolt változaton túl is. Ma már számos kelbimbós recept található az interneten és a különféle szakácskönyvekben, gasztroblogokon, hiszen rendkívül sokoldalú zöldség.
Készíthető belőle kelbimbóleves, kelbimbó őzelék, de önálló fogásként is megállja a helyét, rendkívül kiadós a csőben sült-vagy rakott formában készült változat.
Ez esetben kombináljuk némi sajttal és besamel mártással. Jól passzol az ízéhez a füstölt sajt is. Kiváló őszi köret a párolt kelbimbó sárgarépával, édesburgonyával, céklával, póréhagymával vagy sütőtökkel. Különféle sültek mellé fogyasztva ízletes kísérő, amit diétázók, egészséges életmódot követők is bűntudat nélkül fogyaszthatnak. Némi rozmaringgal és fokhagymával gazdagítva, vajban vagy olívaolajban párolva, esetleg sütőben sütve pedig az ízlelőbimbóink sem szenvednek csorbát.
Ha Ön is azok közé tartozik, aki egészen eddig nagy ívben kerülte a kelbimbó minden formáját, mutatunk néhány ínycsiklandó, különleges fogást, amelynek segítségével egy életre megkedvelheti.
Általános szabály a kelbimbóból készült ételek esetében, hogy nem szabad túlfőzni a zöldséget, mert ez okozza a kellemetlen szagát és keserű ízét, ami miatt sokan nem szívesen fogyasztják. Néhány percnyi sütés vagy párolás bőven elegendő neki, így kellemes, ropogós marad, és benne lévő hasznos tápanyagok sem semmisülnek meg.
Tejszínes kelbimbó krémleves
Igazi melengető őszi leves, ami jól esik a komor, szürke, hűvös napokon.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Frankfurti leves kelbimbóval
A hagyományos változat ugyan kelkáposztából készül, de miért ne próbálnánk ki kelbimbóval is? Édeskésebb, lágyabb íze miatt talán még finomabb, különlegesebb is lesz a végeredmény.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Kelbimbó főzelék
A klasszikus kelkáposztafőzelék "kistestvére", fokhagyma, bors, majoranna teszi ízletessé. Ez a változat sem tejet, sem lisztet nem tartalmaz, ezért tej- és gluténmentes diétát követők, illetve fogyókúrázók is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Sült kelbimbó
Az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb kelbimbó köret. Jó választás fogyókúrázóknak és diétázóknak, a kelbimbó kalória tartalma ugyanis elenyésző.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Végül pedig egy videó, ami egy isteni, laktató egytálétel, a csőben sült kelbimbó elkészítésének fortélyait tanítja meg.
Ez a finomság az egész család kedvence lehet, ebédre vagy vacsorára is tökéletes, tartalmas, mégis könnyű fogás. Sok-sok sajt és némi bacon teszi különösen ízletessé.