Kelbimbós ételek luxuskivitelben: lehetetlen nem szeretni őket

kelbimbó, zöldség, kelbimbózöldség
Fotó: Jack7_7
Vágólapra másolva!
A kelbimbó igazi őszi szuperélelmiszer, ami vitaminokkal és ásványi anyagokkal turbózza fel az ember szervezetét a hideg hónapokban, és igen finom ételek készíthetők belőle. A kis zöld golyók pozitív tulajdonságait napestig lehetne sorolni, sokaknak ennek ellenére nem a kedvencei a kelbimbós ételek. Azonban minden a tálaláson és a fűszerezésen múlik: el lehet úgy készíteni, hogy még a legfinnyásabbak is szívesen megegyék. Ha a sima, párolt kelbimbó nem is tűnik túl vonzónak, ropogósra sülve vagy egy kényeztető krémlevesként annál ínycsiklandóbb. Esetleg mit szólna egy rakott vagy csőben sült kelbimbóhoz, a tetejére pirult, ropogós sajtréteggel?
Vágólapra másolva!

A kelbimbó a káposztafélék családjába tartozik, mely kemény, élénkzöld színű, apró, kerek külsővel rendelkezik. Enyhén édeskés-kesernyés aromájú, hasonlít a kelkáposztához, azonban lágyabb az íze. A kelbimbó kiemelkedő vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, bőven tartalmaz C-vitamint, B-vitaminokat, K-vitamint, béta-karotint, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és vasat. Emellett gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunerősítő tulajdonságokkal rendelkezik, nem beszélve az az anyagcserére és emésztésre gyakorolt pozitív hatásairól. Fogyókúrázók, diétázók étrendjébe is bátran beépíthetők a kelbimbós ételek, ez a remek zöldség ugyanis bővelkedik rostokban, ezáltal kellőképpen laktató, kalóriatartalma cserébe igen szerény. 

kelbimbó, kelbimbós ételek, finom, egészséges
A kelbimbós ételek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal
Fotó: pixabay.com

Miért érdemes sokat enni belőle?

A kelbimbó rendkívül megosztó zöldségféle, néhányan kifejezetten szeretik, ám általánosságban a legtöbb embernek nem a kedvence. Érdemes azonban megbarátkozni vele, hiszen amint már említettük,

igazi vitamin-és ásványianyag-bomba, amire nagy szüksége van a hűvösebb idő, kevesebb napfény illetve a tápanyagszegényebb étrend következtében legyengült szervezetnek. Szépíti a bőrt, fogyaszt, fiatalít, méregtelenít, segít a rákos betegségek, agyvérzés, illetve szívbetegség elkerülésében is,

emellett rendkívül hatásos fegyver vashiányos vérszegénység ellen.

Ha pedig mindez nem lenne elég érv a fogyasztása mellett, eláruljuk, hogy 

a kelbimbó nemcsak egészséges, de finom is lehet.

Kísérletezzünk bátran az elkészítései módokkal, hiszen van élet az ízetlen, vízben párolt változaton túl is. Ma már számos kelbimbós recept található az interneten és a különféle szakácskönyvekben, gasztroblogokon, hiszen rendkívül sokoldalú zöldség. 

Készíthető belőle kelbimbóleves, kelbimbó őzelék, de önálló fogásként is megállja a helyét, rendkívül kiadós a csőben sült-vagy rakott formában készült változat.

Ez esetben kombináljuk némi sajttal és besamel mártással. Jól passzol az ízéhez a füstölt sajt is. Kiváló őszi köret a párolt kelbimbó sárgarépával, édesburgonyával, céklával, póréhagymával vagy sütőtökkel. Különféle sültek mellé fogyasztva ízletes kísérő, amit diétázók, egészséges életmódot követők is bűntudat nélkül fogyaszthatnak. Némi rozmaringgal és fokhagymával gazdagítva, vajban vagy olívaolajban párolva, esetleg sütőben sütve pedig az ízlelőbimbóink sem szenvednek csorbát.

kelbimbó, csőben sült kelbimbó, kelbimbós ételek, sajtos kelbimbó
Csőben sült kelbimbó
Fotó: Shutterstock

Népszerű kelbimbós ételek, amelyek azonnali függőséget okoznak

Ha Ön is azok közé tartozik, aki egészen eddig nagy ívben kerülte a kelbimbó minden formáját, mutatunk néhány ínycsiklandó, különleges fogást, amelynek segítségével egy életre megkedvelheti. 

Általános szabály a kelbimbóból készült ételek esetében, hogy nem szabad túlfőzni a zöldséget, mert ez okozza a kellemetlen szagát és keserű ízét, ami miatt sokan nem szívesen fogyasztják. Néhány percnyi sütés vagy párolás bőven elegendő neki, így kellemes, ropogós marad, és benne lévő hasznos tápanyagok sem semmisülnek meg.

Tejszínes kelbimbó krémleves

Igazi melengető őszi leves, ami jól esik a komor, szürke, hűvös napokon.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó
  • 2,5 dl tejszín
  • 30 dkg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 5 dl víz
  • ízlés szerint petrezselyem

Elkészítés:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük a zsiradékon.
  2. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert. Legalább tíz percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt és a majoránnát. Ráöntjük az alaplevet, beletesszük a zúzott fokhagymát, és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
  3. Ekkor jöhet bele a meghámozott, kockákra vágott krumpli és a megtisztított, mérettől függően egészben hagyott vagy cikkekre vágott kelbimbó. Öntünk rá még egy kevés vizet, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott virslit.
  4. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Beleöntjük a fövő levesbe, elkeverjük és jól kiforraljuk. Ha kész, megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével.
kelbimbó, kelbimbó leves, kelbimbókrémleves
Fotó: Shutterstock

Frankfurti leves kelbimbóval

A hagyományos változat ugyan kelkáposztából készül, de miért ne próbálnánk ki kelbimbóval is? Édeskésebb, lágyabb íze miatt talán még finomabb, különlegesebb is lesz a végeredmény.

Hozzávalók:

  • 50 dkg kelbimbó  
  • 40 dkg jó minőségű virsli 
  • 2 sárgarépa  
  • 1 petrezselyemgyökér  
  • 1 cikk karalábé 
  • 1 cikk zeller 
  • 2 burgonya  
  • 1 vöröshagyma  
  • 3 gerezd fokhagyma  
  • 1 liter zöldségalaplé  
  • 1 csokor petrezselyem zöldje 
  • 1 kávéskanál őrölt kömény  
  • 3-4 ág friss vagy 1 kávéskanál szárított majoránna  
  • 4 evőkanál zsiradék  
  • 3 dl tejföl 
  • 1 púpos evőkanál liszt  
  • só 
  • bors 

Elkészítés:

  1. Finomra vágjuk a vöröshagymát, megdinszteljük a zsiradékon.
  2. Hozzáadjuk a meghámozott, feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert. Legalább tíz percig pároljuk. Közben sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a köményt és a majoránnát. Ráöntjük az alaplevet, beletesszük a zúzott fokhagymát, és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek félig meg nem puhulnak.
  3. Ekkor jöhet bele a meghámozott, kockákra vágott krumpli és a megtisztított, mérettől függően egészben hagyott vagy cikkekre vágott kelbimbó. Öntünk rá még egy kevés vizet, és addig főzzük, míg minden meg nem puhul. Ekkor tesszük bele a felkarikázott virslit.
  4. A lisztet kevés hideg vízben csomómentesre keverjük. Hozzávegyítjük a tejfölt. Beleöntjük a fövő levesbe, elkeverjük és jól kiforraljuk. Ha kész, megszórjuk a finomra vágott petrezselyem zöldjével. 

Kelbimbó főzelék

A klasszikus kelkáposztafőzelék "kistestvére", fokhagyma, bors, majoranna teszi ízletessé. Ez a változat sem tejet, sem lisztet nem tartalmaz, ezért tej- és gluténmentes diétát követők, illetve fogyókúrázók is fogyaszthatják.

Hozzávalók:

  • 1 kg kelbimbó ( kb. 60-70 dkg)
  • 50 dkg burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • só, bors
  • majoranna ízlés szerint
  • köménymag ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Tisztítsuk meg a zöldségeket, a kelbimbókat vágjuk félbe, a hagymát és a fokhagymát kockázzuk apróra, a krumplit kockázzuk nagyobb darabokra (kb. akkorára, mint a fél kelbimbók).
  2. Az olajon pároljuk üvegesre a hagymákat csipet sóval.
  3. Tegyük rá a felezett kelbimbókat, és a krumplikockákat, ízesítsük sóval, borssal, majorannával és igény szerint köménnyel, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
  4. Fedő alatt főzzük fogkeményre a zöldségeket.
  5. Ha megfőtt a zöldség, vegyünk ki 2-3 evőkanálnyit, és botmixerrel turmixoljuk teljesen simára, majd öntsük vissza a főzőedénybe, és egyszer forraljuk össze (saját magával sűrítjük a főzeléket).
kelbimbó, főzelék, kelbimbófőzelék
Fotó: Shutterstock

Sült kelbimbó

Az egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb kelbimbó köret. Jó választás fogyókúrázóknak és diétázóknak, a kelbimbó kalória tartalma ugyanis elenyésző.

Hozzávalók:

  • 1 kg kelbimbó
  • ízlés szerint só, bors, pirospaprika
  • Ízlés szerint vaj vagy olívaolaj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra!
  2. Vágjuk le a kelbimbók végét, húzzuk le a külső fonnyadt, halvány leveleket majd vágjuk félbe a kis fejeket!
  3. Keverjünk össze olívaolajat, sót, frissen őrölt borsot és kevés pirospaprikát!
  4. Forgassuk bele az olajos keverékbe a kelbimbókat!
  5. Tegyük a sütőbe 5 percre, majd fordítsuk meg és süssük újabb 5 percig. Ha igazán ropogósan szeretjük, rázzuk alaposan össze, és süssük még néhány percig!
kelbimbó, sült kelbimbó, sültkelbimbó
Fotó: Shutterstock

Végül pedig egy videó, ami egy isteni, laktató egytálétel, a csőben sült kelbimbó elkészítésének fortélyait tanítja meg.

Ez a finomság az egész család kedvence lehet, ebédre vagy vacsorára is tökéletes, tartalmas, mégis könnyű fogás. Sok-sok sajt és némi bacon teszi különösen ízletessé.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!