Ha szereti a lilahagymát, jó hírünk van az ön számára: nemcsak finom, de rendkívül jót is tesz a szervezetének, ha továbbra is rendszeresen fogyasztja.
Bár minden más hagymafajta - így a fehér vagy a vörös is - rengeteg kvercetint tartalmaz - ami egy erős rákmegelőző hatással rendelkező flavonoid - a lilahagyma mindemellett antocianinban is gazdag.
Ez egy fontos antioxidáns, ami leginkább a piros, lila és kék zöldségekben, illetve gyümölcsökben található nagy számban.
A vegyületről kimutatták, hogy hatékonyan veszi fel a harcot a szabadgyökök ellen, ezáltal gátolja a rák kialakulását.
Amikor ugyanis a test szabadgyököket halmoz fel, az oxidatív stresszt okoz a szervezetben, ami gyulladásokhoz vezethet, és fokozhatja a rák és a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
Néhány gyümölcs és zöldség még a hagymán kívül, melyekről köztudott, hogy nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a jótékony vegyületet:
Egy 2017-ben végzett tanulmány szerint az antocianinok a rákos sejtek növekedését és terjedését is gátolják. 2016-ban kimutatták, hogy
a prosztata- és petefészekrák, leukémia, továbbá a bőrrák kialakulását is segíthet megfékezni.
Egy 2019-es tanulmány 833 vastagbélrákban szenvedő ember és 833 egészséges ember adatait vetette össze. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a vastagbélrák kockázata 79-nél alacsonyabb volt azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak zöldségeket, például hagymát.
De már egy korábbi, 2015-ös felülvizsgálat során a szakértők összefüggést találtak a sok hagymaféle fogyasztása és a rák kockázatának csökkenése között, különösen, ami a gyomor és a bél rákos megbetegedéseit illeti.
Bár ezen tanulmányok eredményei már így is ígéretesnek tűnnek, a jövőben újabb kutatások várhatók még több személy bevonásával.