A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Öt újdonság, amely bekerülhet a jövő telefonjaiba

Fotó: shutterstock
Vágólapra másolva!
A mobil ma már nem feltétlenül egy fekete téglatest, ahogy a tudása sem merül ki a telefonálásban és üzenetküldésben. De a jövő készülékei még a mostaniaknál is többet tudhatnak és különlegesebben nézhetnek ki: mutatunk néhány érdekes fejlesztési irányt.
Vágólapra másolva!

A telefonok kialakítása és funkciói folyamatosan változnak, fejlődnek. Először a vezetékes készülékek helyhez kötöttségét oldotta fel a mobiltelefonok megjelenése, majd az érintőkijelzős, appokat futtató okostelefonok egyszerre váltak hang- és videókommunikációs eszközzé, fényképezőgéppé, videókamerává, navigációs eszközzé, játékkonzollá és szórakoztató központtá, valamint munkaeszközzé. Azt gondolhatnánk, hogy innen nincs tovább, hiszen a mobilunk már mindent tud - de ez egyáltalán nem így van, a technológiában akad még lehetőgés bőven, külsőleg és belsőleg egyaránt. Idén is érdekes készülékek érkeznek, a további fejlődés pedig elképesztő irányokat is vehet. Először nézzük pontokba szedve, milyen lehet a közeljövő mobiltelefonja, aztán lássuk részletesen is!

  • Mesterséges intelligencia egyre több funkcióba építve
  • Egészségügyi felhasználás, diagnosztika és megelőzés
  • A mobilok külsejének átalakulása
  • Hatékonyabb akkumulátorok
  • Virtuális valóság

Mesterséges intelligencia mindenütt

Bár néhány éve a mesterséges intelligencia (AI, MI) már általánosan ismert fogalommá vált, mostanában kezdődik a technológia beépítése olyan eszközökbe, amelyekben már bárki kihasználhatja az előnyeit. Ma már több mobilgyártónál is dolgozik például az AI a kamera szoftverében, többek között élesebb és tisztább képeket, jobban elkapott pillanatokat eredményezve, de képes akár eltávolítani nemkívánatos részleteket vagy retusálni a fotókon szereplők arcvonásait.

Szintén vannak már olyan megoldások, amelyek a telefon mindennapos használatát könnyítik meg: a Samsung csúcskészülékei idén már olyat is tudnak, hogy beszélgetés közben tolmácsolják az idegen nyelvű hívások szövegét, vagy utólag készítenek leiratot a beszélgetés tartalmáról. A jövőben egyre több gyártó mobiljaiban jelenhetnek meg hasonló funkciók, de egyre okosabbak lesznek az olyan segédek is, mint a Siri vagy a Google Asszisztens - akár arra is képesek lesznek, hogy a nevünkben hívjanak fel valakit és időpontot foglaljanak számunkra vagy repülőjegyet vásároljanak, ügyintézővel egyeztessenek.

Orvos a zsebben

A mobilok egészségügyi felhasználása szintén nem újkeletű, de évről évre hihetetlen sebességgel nő az ilyen alkalmazások száma. A legújabb iPhone-ok bizonyos területeken már automatikus segélyhívó funkciót kaptak, ráadásul olyan helyekről is, ahol nincs mobil-lefedettség. Emellett a készülékek érzékelői, valamint összekapcsolt eszközök (okosórák, szenzorok, fitneszkarkötők) adatai alapján nyomon követik élettani funkcióinkat, jeleznek várható problémák esetén és tanácsot adnak egészségesebb életmódhoz.

A fejlesztők már most is dolgoznak olyan, még kiterjedtebb felhasználási módokon, amelyek többek között fertőzések felismerésére, automatikus diagnosztikára is használhatók, valamint a felhő alapú rendszerekkel összekapcsolva hamarosan a telefonunk válthatja ki azt a folyamatot, amikor az orvoshoz bejelentkezve először egy sor vizsgálatot kell elvégeznünk a pontos gyógymód meghatározásához.

A telefon nem téglatest többé

Az első mobiltelefonok megjelenése után a készülékek egyre kisebbek lettek, hiszen a technológia lehetővé tette a miniatürizálást. Az okostelefonok azonban ismét nagyobbra nőttek, hiszen az adatok megjelenítése mellett az adatbevitelt is a teljes előlapot elfoglaló kijelzők végezték. Ma már egy átlagos készülék 6 hüvelykes (kicsit több mint 15 centiméteres) képátlóval rendelkezik, ezért a nagyobbak már nehezen férnek el egy nadrágzsebben - pláne egy női nadrágéban, ha egyáltalán van rajta zseb.

Néhány éve azonban megjelentek azok a telefonok, amelyeken a kijelzőt már meg lehetett hajlítani, ezért a készülékeket összecsukhatjuk és kinyithatjuk kedvünk szerint. Ugyan az ilyen mobilok még inkább a prémium árkategóriában jellemzőek, de szinte biztos, hogy idővel bemutatnak elérhetőbb árú modelleket is. Ahogy pedig ez a technológia fejlődik, elképzelhetők lesznek a jelenlegitől teljesen elrugaszkodott kinézetű megoldások is: jöhetnek például a sci-fi filmekből ismert, csukló köré tekerhető vagy épp szemüvegbe építhető mobiljai. Persze ehhez kell még valami, amiről a következő pontban beszélünk.

Akku... tyafáját, megint lemerült!

Ma már nosztalgiával gondolunk vissza azokra az időkre, amikor egy mobil akár egy hétig is bírta egyetlen feltöltéssel. Egy mai telefon jóval erősebb hardvert használ és a nagy kijelző is többet fogyaszt, így mostanában 1, maximum 2 nap az átlag, amit a töltés után kibír. Sokáig az egyetlen megoldás az volt, hogy egyre nagyobb és erősebb akkukat építettek a készülékházakba, ami többek között a mobilok méretét is meghatározza. Szerencsére már ma is van ennél jobb megoldás, hamarosan pedig igazi megváltás érkezhet.

Egyre több olyan készülék érhető el, amelyek valamilyen gyorstöltő funkcióval rendelkeznek. Ez ugyan nem segít közvetlenül a töltés utáni üzemidő növelésén, azon viszont igen, hogy a merülőfélben levő mobilokat minél gyorsabban lehessen újra harcra késszé tenni, és ne kelljen órákig a töltő mellett ücsörögnünk. Egyes telefonok akár negyed óra alatt is teljesen feltölthetőek lemerült állapotból, ami már esélyesen mindenkinek belefér naponta egyszer. A vezeték nélküli töltésre képes modelleknél pedig már elég a töltőlapra fektetni a készülékeket, ami szintén nagyszerű kényelmi funkció.

A gyártók laborjaiban emellett már dolgoznak olyan megoldásokon is, amelyek végre leválthatják az évtizedek óta használt, lítium-alapú akkumulátorokat. Még nem tudni, hogy a sorozatgyártást melyik technológia éri el legelőször, de több is akad: a szilícium-karbon, a grafén, valamint a hidrogéncella szintén szóba jöhet, ezért ha nem is napokon belül, de a középtávú jövőben esélyes, hogy végre kisebb méretű, rugalmasabban használható, jobb hatásfokú akkumulátorok kerülnek a mobiljainkba.

Virtuális valóság

VR-headseteket eddig leginkább a játékosokon lehetett látni, de egyre több olyan elem kerül be a telefonokba is, amelyek a virtuális valóságra épülnek. Már most is használhatunk olyan appokat, amelyek a kamerán át látható élőképre virtuális elemeket helyeznek, felpróbálhatunk ruhákat és szemüvegeket úgy, hogy ehhez nem kell elmenni a boltba, vagy megnézhetjük, hogyan mutatna egy új kanapé a szobában.

A jövő azonban még érdekesebb lehetőségeket tartogat. A VR és AR (azaz kiterjesztett valóság) headsetek is telefonná változhatnak, hiszen akár képesek lesznek arra is, hogy a hívott fél avatárját, tehát virtuális mását a szobánkba vetítsék, és úgy beszélgessünk, hogy közben az illető leül a fotelünkbe. De találkozhatunk akár teljesen virtuális környezetben is: mennyire újszerű lehet, ha egy hagyományos telefonhívás vagy videóbeszélgetés helyett a beszélgetés résztvevői az óceán mélyén, egy idegen bolygón vagy egy mesés tengerparton találnák magukat?

Lépésről lépésre

Már a mai mobiltelefonokban is elérhető egy sor olyan funkció, amelyek akár még néhány éve is csak futurisztikus tervnek tűntek, és évről évre kapunk újabb tudást, ahogy a készülékek kinézete is változik. A telefon már most sem csak telefon, hanem igazi, mindentudó svájcibicska - és a fejlődésnek nincs vége.

(x)

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!