A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Yale Egyetem fölszámolja hálózatáról a Napstert<br/>

Vágólapra másolva!
A Metallica által indított törvényes eljárást követően az amerikai Yale Egyetem vezetősége, hogy elkerülje a törvényes eljárást, úgy határozott, kitiltja saját kollégiumi hálózatáról a Napstert.
Vágólapra másolva!

Az amerikai rockbanda a napokban nyújtott be keresetet a Napstert készítő vállalat, valamint több oktatási intézmény ellen, amiért azok lehetővé tették - a szerzői jogokat súlyosan megsértve - az együttes számainak illegális terjesztését.

A Metallica ügynöke elmondta, a banda tagjai úgy határoztak, hogy a Yale Egyetemet nem vonják felelősségre a bíróság előtt ezek után, és kérik a testületet, vonja ki az eljárásból az oktatási intézményt.

A Napster ellen elsőként az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) indított eljárást, a bíróságtól nagy összegű kártérítés megítélését, illetve a hálózat teljes felszámolását kérve. Napok kérdése csupán, hogy a testület kihirdesse előzetes döntését, ami várhatóan a per hátralévő idejére a Napster szervereinek leállítása lesz.

Az egyetemek egy része már letiltotta a szoftver használatát, más intézmények azonban erre továbbra sem hajlandóak, mivel ezt csak a kollégiumi hálózat korlátozásával lehetne elérni, ami szerintük sokkal nagyobb kárt okozna, mint a szerzői jogok megsértése.

Jogi szakemberek szerint a Metallica mostani lépése várhatóan a többi egyetemet is rá fogja kényszeríteni, hogy elkezdjék a Napster felszámolását. Az oktatási intézmények hálózatán tárolt, vagy azokon továbbított fájlokra jelenleg nem vonatkozik törvény, azonban a szakértők úgy vélik, hogy a bíróság az internetszolgáltatókra érvényes rendelkezéseket fogja alapul venni, amely igen szigorúan bünteti a szerzői jogok megsértését.

A Metallica hajlik a kompromisszumra, amennyiben az egyetemek úgy határoznak, lehetetlenné teszik a Napster használatát saját kollégiumi hálózataikon, a banda elejti ellenük a vádat.

(c|net)

Ajánló:

Az MP3-ak csereberéjére alkalmas szoftvert készítő vállalat weboldala

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!