Elkészült a 20 GHz-es processzorok alapját képező tranzisztor

Vágólapra másolva!
Az Intel mérnökeinek sikerült a jelenleginél tízszer kisebb és ezerszer gyorsabb tranzisztort előállítaniuk. A 0,2 mikron széles parányi alkotórészekkel néhány éven belül a processzorok órajele elérheti a 20 GHz-et.
Vágólapra másolva!

A technológiai áttöréssel még legalább hét évig tartható lesz Gordon E. Moore törvénye, amely kimondja, hogy a félvezetők teljesítménye 18 havonta megkétszereződik. Az elmúlt négy évtizedben a számítástechnika hatalmas fejlődésen esett át, jól mutatja ezt az egy chipet alkotó tranzisztorok száma is, amely a kezdeti 2000 darabról mára átlagosan 20-40 millióra emelkedett.

A 0,2 mikronos gyártási technológiával az egyetlen lapkára integrálható tranzisztorok mennyisége az 1 milliárdot is meg fogja haladni, miközben a chipek órajele már 20 GHz körül lesz. Az Intel tervei szerint 2007-ben kerül bemutatásra az első mintadarab a gyors lapkákból.

Mint beszámoltunk róla, nemrég az IBM laboratóriumában sikerült hasonló eredményt elérni. A vállalat szakemberei 0,18 mikron átmérőjű tranzisztorokat hoztak létre, és ezzel megcáfolták azt a feltételezést, hogy az anyagban atomi szinten megjelenő jelenségek miatt az elemi alkotórészek mérete nem zsugorítható 0,7 mikronnál tovább.

(ZDNN)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!