A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Nem csak az érintett országokban, de az Egyesült Államokban is számos ellenzője akad a mára igen kiterjedt "agyelszívásnak".
Vágólapra másolva!

Az amerikai Védelmi Minisztérium radikálisan csökkentené a kormányzati informatikai szektorban dolgozó külföldiek számát. Míg az amerikai vezetés eddig is gondosan felügyelte a titkos kormányzati projektekben közreműködő nem amerikai állampolgárok kilétét és számát, a Védelmi Minisztérium új javaslata szerint korlátozás, illetve a szigorú felügyelet kiterjedne a hivatal általános tevékenységében részt vevő külföldi tudósokra és szakemberekre is. A minisztérium közlése szerint a lényeges annak biztosítása, hogy a kormányszerv kulcsfontosságú információs rendszerei "megbízható" kezekben legyenek.

Az amerikai kormányzat javaslata rávilágít a kormányzati szférában és az informatikai vállalatoknál dolgozó külföldi munkavállalók magas számából adódó problémákra. Az "agyelszívás" az érintett országokban okozott visszatetszésen túl az Egyesült Államokban is számos bírálatot kap. Több szervezet a követeli a H-1B jelű vízum megszüntetését, mely segítségével a világ számos pontjáról magasan képzett munkaerő tömege áramlik a Szilícium-völgybe és egyéb technológia központokba. Sokak szerint a külföldi munkavállalók az amerikai szakemberek elöl foglalják el a munkahelyeket a lassuló IT-szektorban. A high-tech vállalatok sokszor csak azért töltenek be egyes pozíciókat külföldiekkel, mert azok alacsonyabb bérrel is beérik - állítják a H-1B bírálói.

Ezen aggodalmakon túl szeptember 11. után megszülettek a biztonsággal kapcsolatos félelmek is. Az amerikai Szenátus ősszel tárgyalt egy tervezetet, mely a H-1B vízummal rendelkező munkavállalók írisz- és ujjlenyomat-adatbázisának létrehozását javasolta. A törvényhozás végül a kivitelezés bonyolultsága és a magas költségek miatt nem fogadta el a javaslatot.

A H-1B vízumot - és általában a külföldiek Egyesült Államok-beli munkavállalását - támogató Immigrants Support Network szerint a külföldi, magasan kvalifikált munkaerő számának korlátozása nem csak a kormányzat, hanem a versenyszféra számára is negatív következményekkel járna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!