Xbox: európai premier - csak az Unióban

Vágólapra másolva!
A Microsoft játékkonzolja március 14-én debütál Európában, Magyarországon és a többi Európai Unión kívüli országban azonban egyelőre várni kell a hivatalos bemutatóra. Elemzők kiélezett piaci küzdelemre számítanak az Egyesült Államokban és Japánban 2001 ősze óta forgalmazott Xbox és a 2000-ben bemutatott Sony PlayStation 2 között.
Vágólapra másolva!

Az Észak-Amerikában 2001 őszén, Japánban pedig idén februárban megjelent Xbox harmadik fázisban március 14-én Európába is megérkezik, a magyarországi játék-rajongóknak azonban csalódniuk kell: a konzol hivatalosan egyelőre csupán az Európai Unió országaiban kerül forgalomba. Az európai országokba szánt konzolok a Flextronics sárvári üzemében készülnek, a gyártó Microsoft a forgalmazás első három hónapjában 1,5 millió példányt kíván értékesíteni. Az Xbox európai ajánlott ára 479 euró, azaz körülbelül 120 ezer forint.

Az EU-n kívül elmarad az ünnepélyes premier, a Microsoft egyelőre nem is tervezi a konzol belátható időn belüli hazai bevezetését. Kertész Péter, a Microsoft Magyarország PR-menedzsere elmondta, hogy az anyavállalat stratégiáját a hazai - illetve a többi kimaradt országban uralkodó - piaci viszonyok indokolják. A vállalat egyelőre az EU-premierre koncentrál, az Xbox ezen a területen kívüli felbukkanását nagy mértékben befolyásolja ottani fogadtatása.

Xbox: mi van a dobozban?

Az Xboxban 733 MHz-es Intel processzor, 8 GB-os winchester, DVD-ROM, Dolby Digital kompatibilis hangkártya és hálózati csatoló is helyet kapott. A doboz egyik fő "ereje" az nVidia grafikus processzor, mely sokak szerint átmenetnek a tekinthető a GeForce 3 és 4 között.

A konzol a Microsoft-tól függetlenül is forgalomba kerülhet. A megkérdezett kiskereskedelmi vállalatok tervei között szerepel az Xbox hazai árusítása, a piacra kerülés időpontja és körülményei azonban egyelőre még bizonytalanok.

A konzol március 14-i európai premierjével egy időben több új játék megjelenik Xboxra, közöttük olyan "nevekkel", mint a Commandos 2, az NHL 2002 és a Championship Manager.

Korábban:

Xbox-láz Európában is

Xbox - a dobozba zárt végtelen

Az Xbox Sárváron és Európában

Fél százalékkal növelheti az Xbox gyártása a magyar GDP-t

Ajánlat:

xbox.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről