A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Tajvani hibrid a magyar mobilpiacon

Vágólapra másolva!
Mobiltelefonként és kézi számítógépként is használható a Qtek fantázianevű hibrid készülék. A tajvani gyártó Magyarországon is hozzáférhető terméke itthon kevéssé ismert, de nem rossz. 
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]A High Tech Computer Corporation (HTC) neve Magyarországon nem túl ismert. A tajvani cégről elég annyit tudni, hogy a kilencvenes évek végén alakult, és Microsoft Windows CE szoftvert használó eszközök, többek között mobil kommunikátorok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik. Ezek közé tartozik a vállalat tudomásunk szerint hazánkban kapható egyetlen terméke, a Qtek névre hallgató kézi számítógép-mobiltelefon hibrid, amely a Westel kínálatában jelent meg nemrégiben. Az eszköz külsőre egy átlagos Pocket PC-re hasonlít (vastagsága 18 mm, tömege (186 gramm). Az egyébként rendkívül elegáns külsejű eszközt csak az integrált kétsávos GSM/GPRS(4+1) mobiltelefon jobb felső sarokból kitüremkedő antennája különbözteti meg a hagyományos zsebszámítógépektől.

A Qtek belsejében - a mobiltelefont leszámítva - más Pocket PC-kéhez hasonló hardverelemeket találhatunk: a gép szíve egy 206 MHz-es Intel StrongARM lapka, memóriája pedig 32 MB RAM-ból, és ugyanekkora flash ROM-ból áll össze, ez SD/MMC memóriakártyákkal tovább bővíthető. Az eszköz jókora, 3,5 coll átmérőjű, 4096 színárnyalat és 240x320 pixel felbontású kép megjelenítésére alkalmas érintőképernyővel rendelkezik, infravörös porttal is felszerelték (az MMS üzenetküldést és a Bluetooth-t nem támogatja), és a Microsoft Pocket PC 2002 Phone Edition operációs rendszer fut rajta (amely sajnos nem támogatja a magyar nyelvet). Az eszköz dobozában egyebek mellett egy dokkolót találunk, amelyet USB portra, illetve a hálózati áramhoz csatlakoztathatunk, egyben töltőként és adatátviteli kapcsolatként is ez szolgál. A tápkábelt egy mellékelt adapter segítségével közvetlenül a gépre köthetjük.


Ujjunkat is használhatjuk

Forrás: [origo]A Qtek menüjének kezelése nem okoz majd gondot azon felhasználóknak, akiknek már volt dolga korábban Pocket PC-alapú zsebgéppel. Ezzel ellentétben még a rutinos mobiltelefon-használóknak is bele kell szokniuk az eszköz kezelésébe, hiszen a Qteken nincsenek hagyományos telefonbillentyűk, gyakorlatilag minden feladatot az érintőképernyőn keresztül lehet elvégezni.

Némi könnyítést jelent, hogy egyes funkciókat - például a bejövő hívást - az antennából kihúzható érintőceruza nélkül, a kijelzőt ujjal megbökve, illetve a kisszámú billentyűkön keresztül is elérhet a felhasználó. Ennek hátránya, hogy az LCD már rövid használat után foltos, koszos lesz. Ez egyébként annak is a következménye, hogy az eszköz telefonáláskor használt hangszórója és mikrofonja a kijelző alatt és felett található, így beszélgetés közben a felhasználó arcával óhatatlanul hozzáér a képernyőhöz, igaz ehelyett használható a mellékelt sztereó headset is a csevegéshez. Sokak számára lehet hasznos, hogy a Qtek diktafonként is funkcionál, ráadásul érzékeny mikrofonjával igen jó minőségű hangfelvételek készítésére képes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!