Biztonsági hibák Cisco- és Microsoft-termékekben

Vágólapra másolva!
Informatikai biztonsági szakemberek csütörtökön arra hívták fel a figyelmet, hogy két - a közelmúltban a Cisco bizonyos hálózati útválasztóiban, illetve a Microsoft Windowsban felfedezett -, egymástól független biztonsági rés számos internetre kapcsolt gépet érint.
Vágólapra másolva!

Mind a Windowsban, mind pedig a Cisco routerekben felfedezett biztonsági hiányosság meglétét szerdán erősítették meg hivatalosan a gyártó cégek. Az informatikai biztonsági szoftvereket fejlesztő Symantec cég egyik vezetője szerint a napokban felfedezett hibák nagy számban érintenek internetre kapcsolt eszközöket és számítógépeket, így akár a Code Red és a Slammer férgek által az internetes szerverek körében végzettel azonos mértékű pusztításra is számítani lehet.

A Windows ME kivételével az összes Windows operációs rendszerben megtalálható az a biztonsági rés, amelyet lengyel hackerek és biztonsági szakértők egy csoportja fedezett fel a héten. A hiba kiaknázásával illetéktelenek férhetnek hozzá egy internetre kötött windowsos számítógép erőforrásaihoz, igaz, tűzfal alkalmazásával a Microsoft közlése szerint védekezni lehet ez ellen. A hálózati eszközöket gyártó Cisco szerdán jelentette be, hogy egyes internetes útválasztóinak (router) szoftverében olyan biztonsági résre bukkantak, amelyet kihasználva le lehet fagyasztani az eszközöket, ezáltal megbénítva az azon keresztül folyó hálózati forgalmat. A gyártó már kiadta a problémát orvosló szoftverjavítást termékeihez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!