Európában telefonálni is lehet majd az e-mailt olvasó BlackBerryvel

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A BlackBerryt gyártó Research In Motion (RIM) ígérete szerint telefonhívást kezdeményezni épp olyan egyszerű lesz, mint egy szoftvert letölteni a mobil eszközre. A BlackBerry európai változatának képernyőjén eggyel több ikont lehet majd látni - ezzel hívhatunk másokat. A beszélgetést egy ugyanolyan füllhallgató-mikrofon kombinációval lehet lebonyolítani, amely a mobiltelefonoknál már elterjedt.

Az eszköz a General Packet Radio Service (GPRS) szabványt használja, ami a GSM hálózatokon az eddiginél jóval gyorsabb adatátvitelre nyújt lehetőséget. Indulásakor a BlackBerry csak adatátvitelt fog kínálni, de a RIM azt állítja, hogy gyorsan be fogja vezetni a hang alapú szolgáltatásokat is. A gyártó a British Telecom vezeték nélküli kommunikációval foglalkozó leányvállalata, a BT Cellnet bevonásával dolgozik a BlackBerry európai bevezetésén. A két vállalat a tesztelés korai szakaszában tart.

A RIM további fejlesztéseket is kilátásba helyezett: például kompatibilissé akarják tenni az eszközt a Lotus Notes rendszerrel, hogy vonzóbbá tegyék a BlackBerryt az üzleti szféra számára.

A RIM nem az egyetlen informatikai cég, amely szemet vetett az európai mobilpiacra. A Palm is fejleszt egy GSM alapú, vezeték nélküli funkciókkal rendelkező eszközt, de részleteket még nem hoztak nyilvánosságra. A francia Sagem is bejelentette egy telefon és hordozható számítógép kombinációját, ami a Microsoft Pocket PC technológiájára épül. A Handspring VisorPhone kiegészítője szintén a GSM hálózatot használja. Az eszköz értékesítése nyáron kezdődik meg Európában.

(ZDNN)

Ajánló:

Korábban:

2001. április 17.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről