Java kompatibilis telefonok gyártásába kezd a Nokia

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Pekka Ala-Pietila, a Nokia észak-amerikai részlegének elnöke mindezt San Franciscóban, a Sun fejlesztői konferenciáján közölte. A vezető elmondta azt is, hogy a cég egyúttal megkezdi a telefonként és kéziszámítógépként is használható Communicator amerikai forgalmazását.

A finn mobilgyártó új készülékein a felhasználók Java nyelven írt MP3 lejátszót, internetböngészőt és levelezőprogramot futtathatnak. Az alapot a Sun szoftver-platformjának speciális változata, a Java 2 Micro Edition (J2ME) adja.

A Nokia elhatározásával akár harmincszorosára növelheti a forgalomban lévő, Java kompatibilis telefonok számát, becslések szerint ugyanis perpillanat mindössze 3 millió hasonló készüléket használnak világszerte. A Nokia tervei szerint 2002 decemberére az értékesített Java-alapú telefonok száma meghaladja az 50 milliót, és még 2003 végére eléri a bűvös 100 milliós határt.

A bejelentést a Sun alelnöke, Patricia C. Sueltz rendkívülinek nevezte. A szervergyártónak meg van az oka az örömre, mivel a finn céggel kötött partneri megállapodással a Java jelentős részesedést szerezhet a vezeték nélküli piacon. A Sun mindent megtesz, hogy lekörözze legnagyobb ellenfelét, a Microsoftot, amely szintén minden erejével azon van, hogy megvesse a lábát a formálódó mobilszektorban.

A Sun platformját ezidáig a japán NTT DoCoMo és az amerikai Nextel Communications használta fel vezeték nélküli szolgáltatása során. A japán piacon sikert aratott iMode telefonok hamarosan Európába is megérkeznek: a telekommunikációs vállalatok tervei szerint ezek Java kompatibilis eszközök fogják majd leváltani a mostani hagyományos GSM eszközöket.

(ZDNN)

Ajánló:

Korábban:

A világon elsőként Tokióban helyezték üzembe a harmadik generációs vezeték nélküli hálózatot, a 3G-t, amely képet, hangot, internetet és videokonferenciát varázsol a mobiltelefonok képernyőjére. A japán NTT DoCoMo által bevezetett szolgáltatás az elkövetkező négy hónapban kísérleti jelleggel működik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről