Iráni támadás egy krakkói szerver ellen

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy a General Electric amerikai nagyvállalattal kapcsolatban álló krakkói számítástechnikai cég szerverét több órán keresztül támadták iráni hackerek, minden bizonnyal az Egyesült Államok elleni terrorista hadviselés legújabb formájaként.

A Dziennik Polski című krakkói napilap hét végi híradása szerint péntekre virradóra az elektronikus adatcserével foglalkozó helybeli Edison cég számítástechnikai központját több ezer összpontosított támadás érte. A hackerek először a szervert próbálták feltörni, majd miután ez nem sikerült, igyekeztek megbénítani a cég munkáját.

A cég szakemberei megállapították, hogy Iránból érkeztek a szerver megbénítását célzó parancsok. Az internet segítségével meggátolták ugyan az iráni felhasználók hozzáférését a szerverhez, ám nem zárhatók ki újabb támadások más országokból.

Az Edison vezetőinek nincs kétségük: a General Electrickel folytatott együttműködés az oka az iráni hackerek támadásának. A támadás módjából arra lehet következtetni, hogy céljuk nem adatlopás volt, hanem a cég megbénítása.

A krakkói vajdasági rendőrség gazdasági bűnözési osztálya egyre több jelzést kap számítógépes betörésekről Lengyelországban és külföldön. Az ilyen akciók lavinája még csak ezután következik - mondják az illetékesek, figyelmeztetve a lengyel cégek, intézmények szervereinek gyenge biztonsági rendszereire.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!