Újabb európai fájlcserélőket perel a zeneipar

Vágólapra másolva!
Az IFPI márciusi pereit követően újabb pereket indított brit, francia és dán felhasználók ellen zeneszámok interneten keresztüli illegális megosztása miatt.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (International Federation of the Phonographic Industry, IFPI) csütörtökön bejelentette, hogy a legnagyobb lemezkiadók képviseletében peres eljárást indított 459 olyan európai felhasználó ellen, akik internetes fájcserélőkön jogtalanul tettek mások számára elérhetővé zeneszámokat. Az IFPI közleménye szerint első körben a legnagyobb forgalmat lebonyolító brit, francia és dán felhasználók kerültek a társaság célkeresztjébe, de a későbbiekben további perek kitűzését tervezik Németországban, Olaszországban és Dániában.

Az elkövetkezendő hónapokban az IFPI további országokban indít majd pereket olyan felhasználók ellen, akik nem csupán ingyenesen letöltik, hanem a Kazaa-n, az eDonkey-n, a Gnutellán vagy más interneten fájlcserélőn mások számára illegálisan elérhetővé is teszik zenefájljaikat. 2004 októberéig a zeneipar az Egyesült Államokban több mint 5700, Európában pedig 650 felhasználót fogott perbe hasonló indokkal. Statisztikák szerint a perek nyomán január óta az egyik legnépszerűbb fájlcserélő, a Kazaa forgalma 20 százalékkal csökkent. Az IFPI korábban körülbelül 50 francia, 1000 osztrák, 174 dán és 100 német felhasználót fogott perbe, akiket szintén zeneszámaik interneten keresztüli jogtalan terjesztésével vádolnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről