Olcsóbb lehet a hazai ADSL-internet

Vágólapra másolva!
Megszületett a Nemzeti Hírközlési Hatóság ADSL-szolgáltatások nagykereskedelmi árára vonatkozó határozattervezete. A dokumentum szerint a legolcsóbb nagykereskedelmi ár 3 120 (Invitel), a legdrágább 62 752 (Magyar Telekom) forint lesz.
Vágólapra másolva!

A határozattervezet - melyet a korábbi monopolszolgáltatók (Magyar Telekom, Invitel, Monortel, Emitel, Hungarotel) kapnak majd kézhez - a szolgáltatási területükön alkalmazható legmagasabb nagykereskedelmi ADSL-árakat tartalmazzák. A hírközlési hatóság ezzel kötelezte a telefontársaságokat, hogy a szolgáltatási területükre belépő kiskereskedőknek - melyek tulajdonképpen maguk az internetszolgáltatók - ennél drágábban nem kínálhatják az ADSL-internetszolgáltatásaikat.

Olcsóbb lehet, de drágább nem

Maguk a telefontársaságok sem adhatják olcsóbban a hozzáféréseket kiskereskedelmi áron, mint amennyiért partnereiknek adnák nagykereskedőként - azaz az úgynevezett árprés trükkjvel való játékot is megakadályozza a hatóság. Az NHH már korábban elkötelezettje volt annak, hogy a szolgáltatási területenként jelentősen eltérő ADSL-árak közti különbséget mérsékelje. Míg korábban előfordult, hogy - például - a Monortel ügyfele, az alig néhány kilométerre lakó fővárosi - tehát t-comos - ügyfélhez képest 300 százalékkal fizetett többet, a mostani áraknál már kisebb (bár így is száz százalékos) különbség mutatkozhat.

Ugyanakkor ezekkel az árakkal hétköznapi előfizető vélhetően soha nem fog találkozni. Mint Márton György, az NHH szóvivője elmondta: a közzétett nagykereskedelmi áraktól lefelé eltérhetnek a szolgáltatók, de az internetszolgáltatók költségeinek és hasznának is be kell épülni abba a kiskereskedelmi árba, amit az árlistákban láthatnak majd az ügyfelek. Az is előfordulhat - érzékeltette a szóvivő a számítások bonyolultságát -, hogy egy akciós, tehát néhány hónapnyi ingyenes internetezést is magában foglaló díjstruktúra magasabb havidíjjal jelenik meg (mivel a fizetős és nem fizetős hónapok átlaga már kiadja az NHH alacsonyabb nagykereskedelmi árait).

sávszélességhűségidőszolgáltatóhavidíjforgalomfüggő

512

2 évInvitel3 120 Ftigen

512

1 évHungarotel3 844 Ftigen

512

1 évMT*3 860 Ftigen
10242 évMonortel5 410 Ftnem
10242 évEmitel6 035 Ftigen
30722 évInvitel10 074 Ftnem
3008nincsEmitel14 527 Ftnem
3008nincsMT*15 434 Ftnem
3072nincsHungarotel19 523 Ftnem
30722 évMonortel19 659 Ftnem


* MT = Magyar Telekom

Táblázatunkban összegyűjtöttük szolgáltatónként a legolcsóbb és legdrágább egyéni előfizetési díjakat - hangsúlyozva, hogy ezek csak a nagységrendet érzékeltetik, konkrétan ilyen árakkal az előfizetők nemigen fognak találkozni. A határozattervezetben a táblázatban közölt árak közti összegek is szerepelnek igen nagy szórásban (így például a bevezetőben említett 62 ezer forintos havidíj egy üzleti előfizetőknek szóló, forgalommentes, hűségszerződés nélküli csomag ára).

Félévenként felülvizsgálják

A hatóság meghatározta az egyszeri díjak maximumát is. Itt nagyonn a szórás, néhány száz forintos és kétszázezres belépti díjak is szerepelnek a határozatban. Márton György elmondta: félévente vizsgálják felül a nagykereskedelmi árakat, s igazodnak az azt megelőző év kiskereskedelmi áraiban jelentkező változásokhoz. A hatóság a határozat jogerőre emelkedését követően már csak a táblázatban szereplő nagykereskedelmi árból kalkulált előfizetői díjat fogadja el, azoknál pedig, akiknek a hűségszerződés miatt nem lesz olcsóbb az ADSL-ük, a szerződés lejártát követően kell majd átárazni a szolgáltatónak a hozzáférés árát.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország, amely a Magyar Telekom-csoport tagja.)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről