A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Élesben tesztelik az internetes mosógépet

Vágólapra másolva!
Az intelligens háztartási eszközök jelzik, ha lejárt a mosás, ha cserélni kell egy alkatrészt, és maguk választják ki, hogy milyen fokozaton dolgoznak. Kérdés, hogy szükség van-e minderre egyáltalán.
Vágólapra másolva!

Az atlantai Internet Home Alliance már a jövő háztartási gépeit teszteli önkéntesek segítségével. Az otthoni vezeték nélküli hálózatba kapcsolt gépeket a számítógép, a tévékészülék vagy a mobiltelefon segítségével lehet figyelemmel kísérni és távirányítani. A Whirlpool és a Panasonic berendezéseit a Microsoft intelligens otthon-megoldásának segítségével kapcsolták össze, és három család használta őket hat héten keresztül.

Az újfajta rendszerben a mosógép jelzi, ha lejárt a mosás, de emellett szenzoraik segítségével visszajelzést is adnak gazdáiknak arról, ha cserélni kell egy szűrőt, vagy túl nehéz a bepakolt adag. Az intelligens gépet a távolból, például SMS-ben, vagy a tévé távirányítójával is el lehet indítani, vagy a mosás után a szárítóprogramot bekapcsolni.

Annak, hogy a gép jelzi: befejezte a mosást, sokak szerint önmagában nincs értelme, hiszen a masina sem berakni, sem kiszedni nem fogja magától a ruhát. Az amerikai nyilvános mosodákban viszont fontos szerephez juthat ez a funkció, mivel nem kell a pénzbedobós gép mellett szobrozva kivárni a mosás végét. A kollégiumokban a diákok a rendszer segítségével figyelhetik, mikor van szabad gép, és otthon a háziasszonynak sem kell folyton a mosógéphez rohangálnia - állítják a technológia fejlesztői.

A szenzor talán többet ér

A háztartási berendezések az otthoni internetes bázisállomásra vezeték nélküli neten kapcsolódnak, és ennek a központi egységnek köszönhetően tudnak minden csatornán kommunikálni. Az újfajta gépek nem csak a kommunikáció terén tartalmaznak újításokat, hanem be is állíthatják magukat: a mikrohullámú sütő a berakott étel súlya, mennyisége alapján választhat fokozatot, csakúgy, mint a porszívó, mindig a padlófelülethez alkalmazkodva. A legújabb mosogatógép pedig nem időzítés alapján áll le, hanem figyeli, hogy tiszta-e már a tányér.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!