Az alternatívok az unióhoz fordultak

Vágólapra másolva!
Európa legnagyobb alternatív távközlési szolgáltatóinak vezetői a versenykorlátozás felszámolásáért lobbiztak hétfőn Brüsszelben az Európai Bizottságban - közölte a GTS-Datanet Távközlési Kft. hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a Viviane Redinggel, az Európai Bizottság információs társadalomért és távközlésért felelős biztosával történt találkozón a magyar, cseh, szlovák, román és lengyel alternatív szolgáltatók érdekeit Polgár Tamás, a GTS Central Europe ügyvezető igazgatója képviselte annak érdekében, hogy a versenyhelyzet javuljon ezekben az országokban, elsősorban a hurokátengedés területén.

Még mindig korlátozott a verseny

A közlemény alapján Polgár Tamás többek között a szolgáltató váltás hosszú átfutási idejére, az indokolatlanul bonyolult adminisztrációra és az inkumbens, a jelentős piaci erővel bíró szolgáltatók által alkalmazott automatikusan meghosszabbodó hűségszerződésekre hívta fel Viviane Reding figyelmét. A találkozón az igazgató kérte azt is, hogy az Európai Bizottság gondolja újra a szektor specifikus versenyszabályok eltörléséről készülő javaslatát a távközlési piac kulcsfontosságú területein.

Az alternatív távközlési szolgáltatók európai érdekvédelmi szervezete, az ECTA, European Competitive Telecommunications Association szervezésében létrejött találkozón az érintett cégek képviselői elmondták, a versenykorlátozó tényezők felszámolásában továbbra is számítanak az Európai Bizottság támogatására. A kontinens számos országának piacát még mindig az inkumbens szolgáltatók uralják, ezért a szabályozás esetleges enyhítése még túlságosan korai lenne. Az ECTA álláspontja szerint szigorú szabályozói fellépés hiányában az egyes országok távközlési piacain ismét monopolhelyzet alakulhatna ki, ami korlátozná a felhasználók választási szabadságát, és az Európai Unió alapelveivel is ellentétes lenne.

Nem az állásfoglalás, a betartatás a lényeg

A közlemény szerint a találkozó időszerűségét az adja, hogy Viviane Reding a közeljövőben teszi a végső simításokat a szabályozási keretrendszer felülvizsgálatán, amit várhatóan nyár végén hoznak majd nyilvánosságra. Innocenzo Genna, az 1998-ban alapított ECTA elnöke és a delegáció vezetője a találkozó kapcsán a közlemény szerint elmondta: "a vita a szabályozás enyhítéséről vagy szigorításáról megkerüli a lényeget. Európának hatékonyabb szabályozásra van szüksége, hogy megteremtse a távközlési piacon a korrekt verseny feltételeit. Viviane Reding biztos asszonyhoz intézett kérés lényege, hogy a jelenlegi szabályozási keretrendszerben foglaltak módosítása helyett inkább annak betartatására tegyenek lépéseket. A szabályozás esetleges enyhítése csak ez után következhet."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!