A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMészáros Krisztofer
11:00TornaBodzás gyakorlat
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:30AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Az új sorozatok miatt lassulhat be az internet

Vágólapra másolva!
Amerikában a nyári szünet után a jövő héten kezdik vetíteni a Szökés, és más népszerű tévésorozatok új évadjait - a friss epizódok digitális kópiái pedig bizonyára rögtön megjelennek a fájlcserélő hálózatokon. Meglepő módon mindez szakértők szerint akár a világháló globális működésében is jelentős lassulást okozhat.
Vágólapra másolva!

A brit Tech.co.uk informatikai magazin szerzőjének kalkulációi szerint a jövő hét folyamán a friss sorozat-epizódok felbukkanása több mint 4 petabájtnyi adatforgalmat generál majd (1 petabájt 1024 terabájtnyi adatot jelent, 1 terabájt pedig 1000 gigabájtnak felel meg), ha csak a BitTorrent letöltési technológiát vesszük figyelembe.

A cikk szerzőjének kalkulációi szerint egy átlagos sorozat-epizód DivX formátumban letölthető verziója 350 megabájt nagyságú, a HD-felbontású fájlok ennél nagyobbak is lehetnek, s nagy átlagban mindegyiket 200 ezer alkalommal töltik le. Egy tipikus héten hatvan epizód jelenik meg a torrentoldalakon, ami összesen 21 gigabájtnyi videoanyagnak felel meg, ezt kétszázezerrel felszorozva jön ki a durván 4 200 000 gigabájtos,vagyis nagyjából 4 petabájtos adatforgalom.

A magazin cikkírója szerint a fenti adatok meglehetősen optimista becslések, a valós terhelés ennél nagyobb is lehet, ráadásul a számításban nem is vették figyelembe a peer-to-peer letöltőhálózatok, ftp-s warezoldalak használói által generált forgalmat. A szerző emellett arra számít, hogy az Egyesült Királyság internetforgalmát különösen erősen érinti majd az új sorozatévad indulása, mivel ebben az országban a legnépszerűbb a BitTorrent a világon.

Valószínűleg még az is befolyásolni fogja a világháló terhelését, hogy a legmenőbb sorozatokat - például a Lost - Eltűnteket vagy a Született feleségeket - a hét első két napján vetítik a tengerentúlon, a friss epizódokra vágyók legnagyobb rohama így a hét eleje és közepe tájékára prognosztizálható. A BitTorrenten való letöltés azért produkál a hagyományosnál nagyobb adatforgalmat, mert a technológia működési elvének alapjának lényege az, hogy a fájlok már letöltött darabkáit a program más felhasználók számára is elérhetővé teszi a PC-ről, azaz nem csak lefele, de felfele irányuló adatátvitelt is végez. Azt ugyan teljesen pontosan gyakorlatilag lehetetlen felmérni, hogy a technológia a globális internetforgalom mekkora hányadát képezi, de a Cachelogic cég 2006-os felmérése szerint a teljes széles sávú adatforgalom mintegy 18 százalékát teszi ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!