Kitiltanák az iPodot az úttestről

Vágólapra másolva!
New York állam nagyobb városaiban tilos lesz használni az iPodokat, mobiltelefonokat és egyéb kütyüket, miközben az ember áthalad az úttesten - amennyiben elfogadják egy demokrata szenátor törvényjavaslatát.
Vágólapra másolva!

Carl Kruger demokrata szenátor szerint sok baleset adódik abból, hogy sokan a zenehallgatásban, telefonálásban elmerülve, óvatlanul az autók elé lépnek a járdáról. Javaslata szerint a jövőben száz dolláros (vagyis közel húszezer forintos) bírsággal sújthatnának bárkit, aki az úttesten való átkelés közben valamilyen elektronikus eszközt - például iPodot, mobiltelefont, hordozható játékgébpet vagy egyéb kütyüt - használnak.

Kruger úgy nyilatkozott, azért indítványozza a fenti szigorítást, mert brooklyni körzetében szeptember óta három olyan járókelő is életét veszítette alt meg azért, mert úgy lépett le a járdáról forgalmas utcákon, hogy valamilyen elektronikus készüléket hallgatott, tehát gyakorlatilag süket volt. Az egyik esetben járókelők torkuk szakadtából ordították az útnak eredő után, hogy vigyázzon, de hiába, az nem hallott semmit, és elgázolta egy autó.

Kruger közölte, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt elő arról, hogy tilos iPodokat, videojátékokat, mobiltelefont használni az utcai átkelés során. "A kormányzatnak kötelessége a polgárok védelme. Az elektronikus szerkentyűk tömeges használata és annak következményei immár nem szórványjelenség, hanem olyan pontot ért el, amikor már súlyos közbiztonsági veszélyforrásról kell beszélnünk" - mondta egy telefoninterjúban.

"Nem akarom dramatizálni a helyzetet, de tény, hogy sok ember iPodját, videojátékát vagy éppen mobilját működtetve gyalogol be rohanó buszok, személyautók közé, úgyhogy országos problémáról van szó" - hangoztatta Kruger.

[origo]-MTI

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről