Meglepő eredmények a szélessávú toplistán

Vágólapra másolva!
Bár Japán elsősége az internet fejlettségében nem meglepő, a szélessávú szolgáltatások alapján rangsorolt országok listája több érdekes eredménnyel is szolgál.
Vágólapra másolva!

A hálózati eszközöket gyártó Cisco cég megbízásából egy oxfordi és egy oviedói egyetem szakértői felmérést készítettek a világszerte elérhető szélessávú internetes szolgáltatásokról. A tanulmány elkészítésébe bevont felhasználók internet-elérésének le-, és feltöltési sebességét, illetve a a Speedtest.net oldal tesztjével mérték le, világszerte összesen 8 millió PC-n még májusban.

Az egyes országok szélessáv-fejlettségi szintjét megadó index elkészítéséhez a mérési eredményeket súlyozták egyéb adatokkal is: például azzal, hogy a térségben mennyire van elterjedve, s mennyibe kerül kerül a gyors letöltést biztosító internet. Bár az nem meglepő, hogy az így elkészült lista első helyén Japán szerepel, az a tanulmány készítőit is meglepte, hogy sok fejlett országban - így Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Ausztráliában és Olaszországban - az elvártnál alacsonyabb szinten áll a szélessávú kapcsolatok átlagos letöltési sebessége.

Ugyancsak meglepetést okozott, hogy például Szlovénia és Litvánia a top tízbe is bekerült, míg az Egyesült Államok és Oroszország csupán a 16-odik és 17-edik helyet szerezte meg Finnország után, és Bulgária előtt, Lettország pedig még Koreát is megelőzte a súlyozott értékekkel összeállított rangsorban.

A világ szélessávú top tízes listája a következőképpen alakult a felmérés szerint:

1. Japán
2. Svédország
3. Hollandia
4. Lettország
5. Dél-Korea
6. Svájc
7. Litvánia
8. Dánia
9. Németország
10. Szlovénia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről