Sokan már félnek a neten vásárolni

Vágólapra másolva!
Egy felmérés szerint az adattolvajlás és más online fenyegető veszélyek miatt az amerikai internetezők a korábbinál jóval kevesebb terméket szerez be, vagy egyáltalán nem vásárol az interneten keresztül - számolt be a TechRadar.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Kiberbiztonsági Szövetség (NCSA) felmérése szerint a kibertérben tevékenykedő bűnözők munkálkodása miatt sokak online vásárlási szokásai megváltoztak az Egyesült Államokban. Becslések szerint a felhasználók 20 százaléka annyira tart az interneten leselkedő veszélyektől, így például az adattolvajoktól, hogy sokkal kevesebb dolgot vásárol meg a világhálón, vagy teljesen felhagyott azzal.

Ezen kívül tízből négy amerikai internetező már csak olyan szájtokon vásárol, amelyeket korábbról ismer, új webáruházakat nem keres fel. Meglehetősen sokan áldozatául esnek a csalóknak a világhálón a felmérés eredményei szerint: a megkérdezett háromezer felhasználó 22 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idegenek visszaéltek már banki adataival, hitelkártyaszámával, vagy kölcsönt vettek fel a nevében. Igaz, a válaszadók több mint fele azt is bevallotta, hogy több webhelyen is ugyanazt a jelszót használja.

Az online vásárlással kapcsolatos félelmek ellenére az amerikaiak közel háromnegyede használja a világhálót banki ügyei, részvényvásárlásai, vagy akár orvosi szolgáltatások igénybevételére. Meglepő módon a megkérdezett felhasználókat jobban aggasztaná, ha netbank-szolgáltatáson keresztül ötezer dollárt tulajdonítanának el tőlük, mint az, ha ugyanezt az összeget betörők vinnék el otthonukból - derül ki az NCSA tanulmányából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!