Tíz gigabit másodpercenként vezeték nélkül

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió finanszírozásának köszönhetően egy kutatás keretében olyan 60 GHz-en működő vezetéknélküli átviteli technológia kifejlesztésén dolgoznak, amellyel másodpercenként akár 10 gigabit letöltési sebesség sem kizárt.
Vágólapra másolva!

Az egy új szélessávú vezeték nélküli technológia kifejlesztésére létrehozott projekt, nevezetesen a "A Szélessávú Kapcsolatra vonatkozó Integrált Fotonikus mm-Hullámhosszú eljárások" (IPHOBAC) célja, hogy extra magas frekvencián (Extra-High Frequency, EHF) keresztül lehessen wifi-hez hasonló, de jóval gyorsabb internetelérést biztosítani olyan településeken, ahová túlzottan drága lenne vezetékkel elvinni a világhálót. A 30-tól 300 GHz-ig terjedő tartomány vizsgálata során a kutatók bemutatták, hogy az új megoldással - bár az adó és vevő egységnek fizikailag "látniuk kell" egymást - lehet esőben vagy viharban is használni a netet.

A projekt szakmai hátterét az Alcatel, a Thales és a France Telecom nyújtja, a kutatást Andreas Stöhr, a Duisburg-Essen-i Egyetem professzora koordinálja. A projekt következő állomása, hogy egy olyan eszközt fejlesszenek ki, amely folyamatosan képes sugározni az egész EHF tartományban, miközben a sugárzott jel adatkommunikációra és radartechnológiai felhasználásra is alkalmas lehet.

A kutatás során az egyik sikeres teszt valóban zord körülmények között került lebonyolításra: a két egymástól 1 kilométeres távolságra lévő végpont esős időjárás mellett is 10 Gb/s sebességre volt képes, de a zivatar sem okozott gondot az új technológiának. Az akár nagyfelbontású TV-adások közvetítésére is alkalmas megoldással az olyan időjárás szempontjából szélsőséges területeken is lehet gyors és megbízható internetelérést biztosítani, mint Skandinávia.

A 60 GHz-es tartományban folyó kísérletek sajnos csak Európában számítanak újdonságnak. Japánban és az Egyesült Államokban már engedélyezték is a licenc nélküli használatot, és a közeljövőben Nagy-Britanniában is működőképes lesz az ingyenes internetet biztosító technológia. Utóbbi területen különösen izgalmas lehet a 60 GHz-es tartomány, ugyanis a brit kormány a "2 Gb/s-ot mindenkinek" programja keretében az országban lévő háztartások mindegyike rendelkezni fog széles sávú hozzáféréssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!