Játékprogrammal tanítják a gyerekeket Amerikában

Vágólapra másolva!
Videojátékokkal próbálják a tudomány felé terelgetni az amerikai nebulókat. Az Amerikai Tudósok Szövetsége már ki is adta az első három, a mikrobiológia érdekességeiről, az űrről és a régészet szépségeiről szóló programjait.
Vágólapra másolva!

A tudós társaság által létrehozott játékok ismerős mechanikára épülnek. Az ingyen letölthető Immune Attack például a lövöldöző programoktól kölcsönöz nagyon sokat. Egy komoly különbség van, a játékban nem ellenséges zsoldosokat vagy ufókat kell lelőni, hanem proteineket kell bekapcsolni sugárfegyverrel.

A programot irányító Melanie Ann Stegman szerint a játékot kipróbáló gyerekek nem csak néhány szakszót fognak megtanulni. Az Immune Attack révén megérthetik a molekulák viselkedését, a baktériumok működését vagy a monocita fehérvérsejtek szerepét.

"Ha a játékok érdekesek, csábítóak és versenyzésre ösztönöznek, könnyen lehet őket oktatásra is hasznáéni" - nyilatkozta Tad Raudman, a programnak helyet adó egyik egyetem gyakorlóiskolájának tanára. Az egész élet során összeszedett tudás tíz százalékát az általános iskolában gyűjtik össze a gyerekek, ha az ilyen játékok hatására többet foglalkoznak a tudománnyal, annak komoly következményei lehetnek - tette hozzá Raudman.


Grafikában még van mit javítani a tudós játékokon

A sorozat második része, az ókori Babilonnal foglalkozó régészes játék már letölthető az internetről. Januárban pedig érkezik a NASA tudósokkal közösen készített űrbéli kalandokat ígérő program is.

Az NPD Group legfrissebb, a gyerekekről és a videojátékokról szóló jelentése szerint az Egyesült Államok fiataljainak 82 százaléka - összesen több mint 55 millió gyerek - tölti idejét játékokkal. A legkisebb számban a 2-5 évig terjedő korosztály képviselteti magát, ők közel tízmillióan vannak, a legnagyobb csoport a 9-11 évesek, a maguk 12,4 milliós létszámával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!