A videojátékokból tanulhatnának az iskolák

Vágólapra másolva!
Hatékonyabb lenne az iskolában végzett munka, ha néhány módszert ellesnének a videojátékoktól - állítja egy amerikai oktatáskutató.
Vágólapra másolva!

A millió dolláros bevételeket elérő videojátékok problémamegoldásra kihegyezett terek - mondja James Gee, az Arizonai Egyetem oktatási tanszékének vezetője. A szakértő szerint a játékok más tempóban tanítanak, mint az iskolák. Természettudományt úgy tanítunk, hogy elmondunk egy csomó anyagot, majd hagyjuk, hogy kipróbálják - mondja Gee. A játékok pont fordítva működnek, végrehajtatnak feladatokat, aztán adnak róla információt.

A játékok ráadásul a Gee által kellemesen frusztráló kihívásokat nyújtanak. Kellően nehezek a feladatok, de végrehajthatóak. Ez olyan állapot, ami nagyon motiválja az embereket - magyarázza a kutató a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály pszichológus által flow-nak keresztelt élményt.

A legtöbb játék arra is nyújt lehetőséget, hogy a játékosok módosítsák. A moddernek nevezett amatőr játéktervezők a fejlesztők által a programhoz adott eszközökkel új pályákat, új forgatókönyveket, kihívásokat írhatnak a játékhoz. Gee szerint azért fontos ez a lehetőség, mert a játékok szabályrendszerként való megértését segítik elő. A szabályrendszerekben történő gondolkodás pedig a tudomány sajátja.

A szakember úgy véli, hogy a játékokban mérhető lenne a tanulók teljesítménye is. A World of Warcraftot létrehozó Blizzard példul egy iskolai felméréshez hasonlóan teljesen sztenderdizálttá tette a feladatokat. Ahogy egy felmérést ki lehet értékelni, úgy lehet statisztikákat készíteni a játékosokról is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!