A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyorsítja a mobilnetet a T-Mobile Európában

Vágólapra másolva!
Bár az igazi sebességbeli áttörést a mobilinternetben csak majd az LTE nevű technológia hozza el, már a jelenleg elérhető megoldásokra alapozva is jelentős sebességnövekedést értek el a Deutsche Telekom (DT) fejlesztői. A cég online tárolt, így soha el nem vesző mobilos telefonkönyvvel könnyítené a felhasználók mindennapjait.
Vágólapra másolva!

A társaság a barcelonai Mobile World Congress rendezvényén bejelentette, hogy már több német városban teszteli a 3G és a HSDPA utódjának tekinthető LTE (Long Term Evolution, hosszú távú fejlődés)technológiát, amely akár már valós idejű, HD-felbontású videokonferencia lebonyolítását is lehetővé teszi olyan sebességgel, amelyet még a hazai háztartásokban még sokan otthon is megirigyelnének.

Gyorsabb internet meglévő technológiával

Ugyanakkor a társaság azt is bejelentette, hogy Európában az LTE széles körű elterjedése előtt is végez még sebességnövelést mobilhálózatain. A gyorsabb, akár 42 Mbps-os (azaz másodpercenkénti 5,25 megabájtos)letöltési sebesség eléréséhez a HSPA+ technológiát fogják bevezetni. Az LTE ennek a sebességnek a többszörösét fogja kínálni, alsó hangon is 100 Mbps-os letöltési rátát biztosítva majd. Az Ericsson cég a rendezvényen 1 Gbps-os sebesség elérését is demonstrálta az LTE-vel, ez másodpercenként 128 megabájt adat letöltését jelenti, amely tempóval egy CD tartalma öt másodpercen belül lekérhető a világhálóról,

A tervek szerint a közeljövőben a T-Mobile Magyarországon is teszteli majd a negyedik generációs rendszert, ám ennek kereskedelmi bevezetése nemzetközi szinten csak 2012-ben várható. Részben például azért, mert licenc-szerződést kell kötni az új szolgáltatás indítására, részben pedig azért, mert a harmadik generációs drága fejlesztéseket követően a szolgáltatók jobban meggondolnak egy hasonlóan drága beruházást.

Helyi információkat ad a mobil

A mobilcég Ausztriában, Németországban már elindította, más országokban az idén tervezi helyfüggő szolgáltatásainak indítását. A T-Mobile Web 'n' walk portálján keresztül a közelben lévő szolgáltatásokról tájékozódhatnak, például a közelben lévő éttermek, szállodák listáját tekinthetik meg egy kattintással, vagy egyszerűen megnézhetik, hogy a közelben épp milyen idő várható, a GPS-szel szerelt készülékek tulajdonosai pedig közvetlenül indíthatják is a navigációt az oldalról - amely egyelőre ötvenféle készülékkel kompatibilis.

Sosem veszik el a telefonkönyv

A cég egy másik újítása a hálózaton tárolt mobilos telefonkönyv, mely tulajdonképpen olyan online tárhely, amelyre a telefonon tárolt kontaktlistát lehet automatikusan feltölteni, így ha a készülék elromlik vagy elveszik, a korábbi adatok gond nélkül visszaállíthatók. A netes telefonkönyv emellett a kapcsolatok, naptárbejegyzések megosztását is megkönnyíti. A netes tárhellyel való adatszinkronizáció automatikusan történik, az adatokat pedig titkosítva tárolják, kezelésüket egy honlapon keresztül lehet elvégezni.

A DT bemutatóján a gépek közötti, machine-to-machine (m2m) kommunikáció lehetőségeit is prezentálták: a német cég várakozásai szerint a mobil SIM-kártyákat tömegesen először a személygépkocsikba építik be, s például az autó az interneten keresztül kommunikál majd a szervizzel. Az m2m-kommunikáció ehhez hasonlóan gyorsan terjedhet majd a biztonsági piacon is, illetve a közüzemi fogyasztást mérése és jelentése területén, hiszen nagy előnye, hogy automatikus, emberi közreműködést nem igényelve működik.

A mobilinternet a magyar piacon is gyorsan terjed, amiben szerepe van az okostelefonok térnyerésének. A magyar T-Mobile marketingvezetője szerint egy iPhone-használó többször annyi adatot tölt le, mint egy átlagos telefonnal rendelkező előfizető, ám még ezt a mennyiséget is egy nagyságrenddel elülmúlják azok, akik notebookkal, vagy netbookkal interneteznek.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Mobile tulajdonosa.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!